Klimatförändringar ur ett geografiskt perspektiv
Vill du lära dig hur människan påverkas av klimatförändringar? Vilka regioner är mest känsliga och hur kan vi anpassa oss till ett varmare klimat? Då är de det här en kurs för dig. Isen på Grönland smälter, torka i Australien, sen eller ingen monsun i Asien, svåra bränder i medelhavsregionen. Vilka effekter kommer dessa händelser att ha på människan och samhället? Du kommer att få praktisk erfarenhet av de verktyg som behövs för att göra en övergripande analys av hur en region påverkas av ett förändrat klimat.
Kursen består av fyra moment inklusive exkursion.
Moment 1 (7,5 högskolepoäng)
Det här momentet behandlar hur klimat och miljöförändringar påverkar människan och miljön i olika regioner från Arktis till tropikerna. Du lär dig om det storskaliga klimatmönstret och förändringar i de olika klimatzonerna samt känsligheten för och anpassningsförmågan till en varmare värld.
Kursen behandlar också ett antal specifika frågeställningar, till exempel vattenresurser, ökenspridning, försurning av haven, migration, föroreningar, urbanisering och dess effekter på samhället.
Stor vikt läggs på processer och interaktioner i geografisk mening.
Moment 2 (2,5 högskolepoäng)
Exkursion till Medelhavsregionen. Du bygger ut dina teoretiska kunskaper genom observationer i fält och besök av signifikanta aktörer i ämnet. Du tillämpar teoretiska kunskaper på en region och presenterar olika frågeställningar relaterade till kursens innehåll.
Vald region är starkt drabbad av miljö- och klimatförändringar och utgör ett utmärkt studieområde. Viss datainsamling för projektarbetet kan förekomma.
Exkursionen innebär en merkostnad för dig som student. Är du programstudent kan söka ett stipendium från de Adlerbertska stiftelserna.
Moment 3 (1 högskolepoäng)
Dataanalys. I handledda datorövningar letar du upp relevant klimat och miljödata. Dessa data analyserar du sedan med hjälp av bland annat Excel och GIS.
Moment 4 (4 högskolepoäng)
Projektarbete i grupp. Det här arbetet innehåller dataanalys och GIS.
Kursen ingår i kandidatprogrammet i geografi men kan även sökas som fristående kurs.
Kommande starter
Förkunskaper
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...