Kontrapunkt vokalpolyfoni I

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Göteborg

Kontrapunkt vokalpolyfoni I

Kursen riktar sig till dig som vill få grundläggande kunskaperi vokalpolyfoni/kontrapunkt i tvåstämmighet, kärnan i allflerstämmig musik. Kursen bygger påJohann Joseph Fux arbete från 1720-talet,samtidamed BachsDasWohltemperierte Klavier,i en modern variant men med denursprungligaprogressionen hos Fux: uppdelningen i femolikasteg/arter/slag somvart och ett behandlar ett specifikt musikaliskt uttryck. Arbetet består i att sätta självständiga över- och understämmor till en given melodi, Cantus firmus, i ett flöde av ett och samma notvärde. I förstaartenenbarthelnoter, i andra artenenbarthalvnoter, i tredje artenenbartfjärdedelar, i fjärde arten synkop och tillsistfri rytm, floridus(blomstrande). 

Arbetet med tvåstämmighet i över- och understämma fortsätter med komposition av två fria stämmor, dåCantusfirmusinte längre är kvar, för att därefter gå vidare medövningari imitation, där den ena stämman börjar och den andrahärmar. Detta kan utvecklas vidare motkanon i två stämmor. När man lämnar Cantus firmus kommer den textligaaspekten in. Vi arbetar då framför allt med melismatisk textsättning. Övningarna som sker i grupp har i varjemoment ambitionen att göra avstamp i en kravlös improvisation mot Cantus firmus.  

Kursens syfte, förutomförberedelse för komposition, arrangering och improvisation, är att bli ett redskap för interpretation inom flertaleteuropeiska genrer. Kurslitteratur: Felix Salzer ,Structural Hearing.

Förkunskaper

Förutom grundläggande behörighet krävs särskild behörighet i form av 15 hp inom konstnärligt kandidatprogram i musik eller 15 hp inom lärarprogram med inriktning musik alternativt motsvarande kunskaper och färdigheter. Motsvarandebedömning baseras på dokumenterade meriter som bifogas ansökan.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Kontrapunkt vokalpolyfoni I

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön