Mätmetoder 1: Kost och fysisk aktivitet
Kursen ges på engelska!
A. Teoretiska föreläsningar
Introducerar forskningsfälten (kostintag, matvanor, fysisk aktivitet) och deras mätmetoder, metodologiska utmaningar och utvecklingspotential. Dessa föreläsningar utgör grunden för de praktiska experimenten och seminarier. Ämnen:
- översikt över metoder för kostintag, matvanor och fysisk aktivitet
- subjektiva och objektiva metoders konstruktioner och mått
- subjektiva och objektiva metoders relibilitet, validitet och jämförbarhet
- nya metoder för att mäta kostintag, matvanor och fysisk aktivitet
- vetenskaplig artikel och vetenskapliga argument
B. Handleda praktiska experiment med seminarier (obligatoriska)
Grupper av studenter förbereder, designar och utför mätning av kostintag, matvanor och fysisk aktivitet. Studenterna lär sig att använda mätmetoder (subjektiva, objektiva) och mjukvaror för datainsamling och analys, skapa variabler och enkla databaser för utvärdering, och utvärdera resultat i relation till tidigare forskning. Resultat och analyser sammanställs, presenteras och diskuteras på seminarier. Metodfärdigheter måste uppvisas. De praktiska experimenten handleds av lärare/amanuens.
C. Stödföreläsningar
Metodologisk handledning för att handskas med utrustning, mjukvara, skapa databaser, söka i litteraturdatabaser, och läsa och förstå vetenskaplig artikel.
Kommande starter
Förkunskaper
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...