Myndighetsutövning i socialt arbete - förutsättningar och konsekvenser
I kursen får du fördjupade kunskaper om juridikens roll i det sociala arbetet samt analyserar och problematiserar myndighetsutövning. Myndighetsutövningen lokaliseras till organisation och social kontext och analyseras i förhållande till olika former av maktrelationer. Du tränas också i att diskutera och integrera ett etiskt förhållningssätt.
Kursen vänder sig såväl till den som har erfarenhet av myndighetsutövning som till den som saknar denna erfarenhet. Målgrupp för kursen är de som möter olika typer av social problematik och utmaningar.
Avsikten med kursen är att förmedla ett brett perspektiv på myndighetsutövning med utgångspunkt från en förvaltningsrättslig förståelse av begreppet, där vi närmare berör myndighetsutövningens förutsättningar och konsekvenser för professionellt socialt arbete. Vidare behandlas för det sociala arbetet centrala områden som exempelvis rättssäkerhet, sekretess, självbestämmande, etiska förhållningssätt och mänskliga rättigheter. Barns rättigheter och frågor om barn och brott tas upp på kursen. Frågor om kön relateras till tvångsvård och hedersproblematik.
Kursens arbetsformer består av undervisning: föreläsningar, seminarier, handledning, studiebesök, workshop, grupp-arbeten och eget arbete.
Genom föreläsningar förmedlar lärarna grundläggande kunskap inom ett aktuellt ämnesområde, men de är också dialogbaserade och ska stimulera till ett kritiskt tänkande. Seminarierna genomförs på olika sätt, men den gemensamma nämnaren är att de är lärarledda och syftar till att ge en fördjupad förståelse av aktuell litteratur samt som ett forum för diskussion om bl.a. tillämpning i praktiskt socialt arbete. Särskilda rättsfallsseminarier anordnas. Grupparbete sker i parvisa konstellationer där uppgifter har formen av ett skriftligt projektarbete samt muntliga presentationer inför gruppen.
Kommande starter
Förkunskaper
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...