Nya perspektiv på fotografin och dess historia

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
15 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Nya perspektiv på fotografin och dess historia

Med utgångspunkt i aktuella forskningsprojekt belyser kursen hur fotografin undersöker och gestaltar en rad av samtidens angelägna frågor och utmaningar, till exempel sanning i en tid präglad av faktaresistens, smältande glaciärer och andra ekologiska katastrofer, dekoloniala perspektiv och strategier för att påverka en ojämlik värld. Centralt i kursen är också hur fotografin förhåller sig till och tematiserar sin egen heterogena historia, samt den roll som fotografin och de fotografiska arkiven spelar i tolkningen och förståelsen av det förflutna.     

Fotografi och fotografisk forskning är i många fall multidisciplinär och som student på kursen får du via en rad föreläsare en inblick i hur olika yrkesroller ofta samverkar: fotografens, curatorns, redaktörens och forskarens. Föreläsarnas arbeten innefattar fotografi, film, text, utställningar och olika typer av publikationer, vilket gör att frågor om cirkulation, nätverk och mediering spelar en framträdande roll.

Centralt för kursen är också att fotografi ses som del av en större linsbaserad praktik, och målsättningen är att du som student ska få en bredare förståelse för det fotografiska mediet än den mer traditionella fotografihistorien. I kursen ingår även att du som student formulerar och diskuterar ett eget förslag på ett praktikbaserat forskningsprojekt.

Förkunskaper

Kandidatexamen eller motsvarande.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet



Recensioner

Det finns inga recensioner för Nya perspektiv på fotografin och dess historia

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön