Skrivarlinjen
Skrivarlinjen är en 1-årig utbildning i skönlitterärt skrivande för dig som är beredd att ta ditt skrivande på allvar. Här får du arbeta självständigt, läsa mycket och olika typer av skönlitteratur samt ge respons på egna och andras texter. Allt i en stimulerande miljö.
På skrivarlinjen får du lära dig att behärska skrivandets hantverk i olika genrer. Du får göra skrivövningar – prova dig fram och experimentera – allt för att du ska få möjlighet att utveckla ditt skrivande, hitta ditt eget språk och din egen stil.
Förkunskaper
I din ansökan till Skrivarlinjen ska du bifoga:
- Betyg
- Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
- Personligt brev på 1–3 A4-sidor där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen samt dina drömmar och mål. Berätta också om ditt läsande: hur och vad du läser och har läst på en halv till en A4-sida.
- Textprov (prosa, dramatik eller dikt) om 3–5 A4-sidor.
OBS! Texterna ska skrivas på svenska.
Gemensamt
Varje torsdag så hyr folkhögskolan Fårösunds idrottshall. Där ses vi, både deltagare och personal, för att röra på oss tillsammans. Några favoriter det senaste året har varit rundbadminton och fotboll.
Är tillräckligt många intresserade så hyr vi även gärna simhallen i samma byggnad, så att vi alla kan få tillgång till den en timme varje måndag.
Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.
Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.
Utbildningens innehåll
Utbildningen är uppdelad i olika block/delkurser där vi går igenom olika genrer inom dikten, prosan och dramatiken. Du får möta författare, poeter och dramatiker vid föreläsningar och författarbesök. Under utbildningen går vi igenom skrivprocessen från det första ordet till utgivning. Vi brukar även titta på bokförlagskunskap och översättning.
Den viktigaste delen är din egen textproduktion och de andra deltagarnas och lärarnas respons på dessa texter. Varje vecka lämnar du in en skönlitterär text som du själv skrivit. Dessa texter tas upp i textsamtal då din textsamtalsgrupp samt en handledare har läst din text. Under textsamtalen ger vi varandra feedback och konstruktiv kritik med mål att utvecklas som skrivande människor.
Läsandet är lika viktigt som skrivandet. Under året har vi löpande litteraturseminarier om både klassiska verk och samtida litteratur inom prosa, dikt och dramatik. På Skrivarlinjen arbetar vi utifrån utgångspunkten "du skriver inte bättre än hur du läser". Genom att ta del av olika typer av skönlitterära texter får du chansen att analysera hantverket och inspireras till ditt eget skrivande.
Kostnader
Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.
En kostnad för litteratur på 1000 kr/termin betalas av dig som deltagare.
En fast materialavgift för utskrifter och kopiering på 500 kr/termin betalas av dig som deltagare.
Alla betalar en deltagaravgift. På gotlandsfolkhogskola.se kan du läsa mer om kostnader för internat.
Fortsatta studier
Efter utbildningen är du förberedd till vidare studier inom skrivande.
Du kan också söka till skrivarlinjens projektår, som ger dig möjlighet att arbeta med ett eget skönlitterärt manus (prosa, poesi eller dramatik) under handledning.
Recensioner
Snittbetyg: 3,9
Skolan har dålig koll på undervisningens kvalité. Har inte uppdaterats på många år
En välgrundad böandning av hörnstenarna i prosa och lyrik. Det skönlitterära och poesin fick stort utrymme där föreläsare och författare var av hög klass fick komma nära och ver...
Välkommen till Gotlands folkhögskola – en plats för utveckling, lärande och skapande. På folkhögskolan får du lära dig mycket. Inte bara om det du lär dig på kursen – utan även en hel del om dig själv. Du arbetar tillsammans...
Utbildning levde inte upp till mina förväntningar eller gav de den utlovat. Trots klagomål från klassen så ändrades inget. Oansvarigt att fortsätta med utbildningen som den är n...