
Skrivarlinjens projektår
Skrivarlinjens projektår ger dig möjlighet att arbeta med ett eget skönlitterärt manus (prosa, poesi eller dramatik) under handledning.
Du kommer också att fördjupa dina kunskaper om litteratur, litterär gestaltning och få perspektiv på ditt eget skrivande. Projektåret syftar också till att du ska hitta rätt i din skrivprocess: att genom disciplin och inspiration nå fram till en passion för skrivandet.
Utbildningen sker på distans.
Förkunskaper
Du som tidigare har gått ett första år på någon av landets skrivarlinjer eller motsvarande kan söka utbildningen. Du som gått första året på Gotlands Folkhögskolas Skrivarlinje har inte förtur till projektåret.
I din ansökan till Skrivarlinjens projektår ska du bifoga:
- Betyg och intyg från tidigare utbildningar
- Eventuella arbetsbetyg/-intyg
- Personligt brev på max 3 A4-sidor där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen. Berätta också om ditt läsande: hur och vad du läser och har läst, en halv till en A4-sida.
- Projektbeskrivning på max 3 A4-sidor. Beroende på vad slutresultatet ska bli, kan det vara en synopsis, ett grovmanus eller en djupare beskrivning av och resonemang kring temat. Det ska också finnas med en beskrivning av vad du vill säga eller uttrycka med ditt projekt samt hur långt du har kommit och en tidplan för ditt arbete.
- Textprov på 5–10 A4-sidor ur det projekt du tänker arbeta med (prosa, poesi eller dramatik).
OBS! Texterna ska skrivas på svenska.
Utbildningens innehåll
Eget arbete med projekt
Detta kursmoment pågår under hela kursen och är själva kärnan i ditt arbete. Du gör research, antecknar, söker inspiration, fotograferar, låter andra provläsa och –förstås– skriver.
Inför varje inlämning bör du avsätta några timmar till att bara redigera den text du tänkt lämna in. Allt detta är självständigt arbete.
Enskild handledning
Under hela läsåret har du regelbundna samtal med din handledare då du får möjlighet att diskutera text, litteratur och ditt egna skrivande på tu man hand. Deltagarna har också möjlighet att kontakta handledare vid behov under vardagar.
Textsamtal i grupp
Deltagarna ger och tar emot respons på texter. Gruppen är desamma under hela perioden.
Mötena, som återkommer varannan vecka, sker på distans, via Teams. För att distansutbildningen ska bli meningsfull ansvarar du som deltagare för att hålla programvaran för e-möten uppdaterad och fungerande på din dator. Se också till att webbkamera och mikrofon fungerar.
Föreläsningar och seminarier
Under året har vi digitala föreläsningar och seminarier.
Studiebesök
I maj gör vi studiebesök i Stockholm. Vi besöker Sveriges författarförbund, Författarcentrum och något bokförlag.
Du bekostar själv resa, uppehälle och eventuella entréavgifter.
Kostnader
Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.
Alla betalar en deltagaravgift. För skrivarlinjens projektår är den avgiften 2500 kr för hela läsåret.
Böcker som ska läsas till litteraturseminarierna köper du eller lånar själv på bibliotek.
Vid studiebesök betalar du resor, logi och entrébiljetter.
Gotlands folkhögskola

Välkommen till Gotlands folkhögskola – en plats för utveckling, lärande och skapande. På folkhögskolan får du lära dig mycket. Inte bara om det du lär dig på kursen – utan även en hel del om dig själv. Du arbetar tillsammans...
Gör en intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Gotlands folkhögskola
Recensioner
Snittbetyg: 4,3
Baseras på 3 recensionerFör att få mer information om utbildningen Skrivarlinjens projektår från Gotlands folkhögskola, fyll i dina uppgifter:
Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?
Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.
Ett mycket bra projektår som gav mig otroligt mycket och Staffan Cederborg är en engagerad och stöttande lärare. Han och mina klasskollegor bidrog till ett givande projektår som förhoppningsvis landar i ett färdigt manus i framtiden.