Ekonomprogrammet

Högskolan Dalarna
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Borlänge
180 hp
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Borlänge
Högskolan Dalarna

Ekonomprogrammet

Ekonomer behövs i alla organisationer – både i företag och i offentlig förvaltning. I Dalarna finns en stark efterfrågan på dig som gått en ekonomutbildning. Ekonomprogrammet ger dig en bred utbildning i företagsekonomi, nationalekonomi, juridik och statistik.

Programmet erbjuder dig möjligheter att det tredje året fördjupa dig inom företagsekonomi eller nationalekonomi – båda inriktningarna ger många framtida och spännande karriärmöjligheter. Väljer du företagsekonomi kan du till exempel arbeta som redovisningskonsult, revisor, marknadschef eller organisationskonsult. Du kommer att ha skaffat dig kunskaper som efterfrågas av exempelvis redovisningsbyråer, företag, myndigheter och banker. Du får också kunskaper och färdigheter som är till nytta i ett eget företagande. 

Väljer du inriktning nationalekonomi kan du arbeta med kvalificerade analytiska uppgifter både inom privat och offentlig sektor. Du kommer att ha skaffat dig kunskaper i ekonomisk analys och kvantitativa färdigheter som efterfrågas av till exempel banker, finansbolag, utredningsinstitut och statliga myndigheter, både nationellt och internationellt.

Ekonomprogrammet är till för dig som vill arbeta med alla frågor som rör företag och företagande eller arbeta med samhällsekonomiska utredningar och analyser. Vi hjälper dig att förstå hur företag och organisationer fungerar och styrs och du får de verktyg du behöver för att vara med och utveckla deras verksamheter. Vi hjälper dig också att utifrån data analysera olika samhällsproblem. Denna utbildning är formad efter näringslivets och myndigheters behov och krav på en ekonom och vid flera tillfällen bjuds studenterna in till att träffa representanter från arbetslivet. 

Utbildningen ger en kandidatexamen i företagsekonomi. För dig som väljer inriktning nationalekonomi ger utbildningen en kandidatexamen i nationalekonomi.

Utbildningens innehåll

Under utbildningens första två år läser alla studenter till övervägande del samma grundkurser. De första åren innefattar grundkurser inom organisation, marknadsföring, ekonomistyrning och redovisning samt kurser i nationalekonomi, statistik och juridik. Under det tredje året väljer du inriktning nationalekonomi eller företagsekonomi. För dig som väljer företagsekonomi och vill bli revisor rekommenderas under femte terminen fördjupning i koncernredovisning, obeståndsrätt och beskattningsrätt. Du som väljer företagsekonomi kan också välja att fördjupa dig i marknadsföring eller organisation, alternativt bredda dina kunskaper genom att fritt välja kurser.

För dig som väljer nationalekonomi läses under femte terminen fortsättningskurser i mikro- och makroekonomi, tillämpad matematik och ekonometri. Kurserna knyts samman för att du bättre ska förstå företags och organisationers verksamhet i sin helhet. Under utbildningen löses många övningar och uppgifter i direkt kontakt med företag och organisationer, vilket ger en god känsla för och insikt i det praktiska arbetet som ekonom. Utbildningen avslutas med ett examensarbete.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Engelska 6, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Fortsatta studier

Ekonomprogrammet är en bred utbildning som förbereder för yrken som ekonomichef, marknadschef, HR-chef, handläggare, utredare och analytiker. Vi hjälper dig att förstå hur företag och organisationer fungerar och ger dig de verktyg du behöver för att vara med och utveckla deras verksamheter.

Högskolan Dalarna

Välkommen till Högskolan Dalarna

Högskolan Dalarna har 14 000 studenter och 820 anställda. Ungefär 11 000 studenter vid lärosätet studerar nätbaserat på distans. Högskolan Dalarna ligger i framkant gällande studier på distans och nätbaserad undervisning. Högskolan Dalarna har ett brett utbildningsutbud både på grundnivå och...


Läs mer om Högskolan Dalarna och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Ekonomprogrammet
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Högskolan Dalarna

Recensioner

Det finns inga recensioner för Ekonomprogrammet

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Ekonomprogrammet från Högskolan Dalarna, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön