Maskiningenjör

Högskolan i Skövde
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Skövde
180 hp
Heltid
CSN-berättigad

Videoreportage

Maskiningenjör

Om programmet

Nyfikenhet och kreativitet är bra egenskaper att ha om du vill vara med när framtidens hållbara produkter ska utvecklas. Det här programmet ger dig de kunskaper, både praktiska och teoretiska, som behövs för att bli en efterfrågad ingenjör.

Det här läser du på programmet

Första året läser du tillsammans med studenter på övriga ingenjörsutbildningar för att få en bra grund och en överblick över olika aspekter av ingenjörsarbete. Du läser bland annat kurserna Hållbar utveckling för ingenjörer, tillverkningsteknik och CAD-kurser.

Under år två fördjupar du dina kunskaper inom mekanik, hållfasthets- och materiallära. Du kommer bland annat att lära dig vilka påfrestningar olika material klarar, för att kunna skapa konstruktioner som använder jordens resurser på ett smart sätt. Du får också kunskaper inom produktutveckling och projektarbete som ger dig ett bredare perspektiv av maskiningenjörsrollen. Dessutom får du lära dig att med hjälp av moderna och avancerade programvaror, simulera dina konstruktionslösningar. Du får viktiga kunskaper som gör dig till en kompetent ingenjör som kan utveckla nya produkter och hitta på spännande hållbara tekniska lösningar.

Du tränas i att arbeta både enskilt och i grupp genom att teoretiska kurser varvas med projektarbeten där du får möjlighet att använda dina nyvunna kunskaper och gradvis öka dem.

Under din sista termin gör du, tillsammans med en studiekamrat, ditt examensarbete. Examensarbetet är ett projekt kopplat till något företag där du bidrar till både din och företagets utveckling.

Utlandsstudier

Vill du upptäcka världen samtidigt som du studerar finns det goda möjligheter att studera en termin på något av våra partneruniversitet. Det passar bäst att resa iväg den fjärde terminen och det finns många utländska universitet att välja mellan. Du får möjlighet att studera unika kurser som partneruniversiteten ger och du får tillgodoräkna dig dina högskolepoäng, förutsatt att du får godkänt på kursen.

Jobb efter examen

Arbetsmarknaden för maskiningenjörer ser väldigt ljus ut, och möjligheterna att få jobb efter studierna är mycket goda. Din utbildning är internationellt gångbar, vilket ger dig en enorm arbetsmarknad att se fram emot.

Enligt prognosen i Sverige väntas efterfrågan på arbetskraft med eftergymnasial examen inom teknik och tillverkning öka med cirka 58 000 personer fram till 2035. Under samma period beräknas tillgången öka med cirka 34 000 personer. (Källa: Trender och Prognoser, SCB 2017)

Läsa vidare efter programmet

Tre års studier på Maskiningenjör leder till en högskoleingenjörsexamen. Efter din examen kan du fortsätta med magister- eller masterstudier på Högskolan i Skövde. Du har också möjlighet att läsa vidare på magister- eller masternivå på andra lärosäten, både i Sverige och utomlands.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet.
Dessutom krävs: Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 3c eller Matematik D (eller motsvarande kunskaper).

Urval

Betyg 67%, högskoleprov 33%.

Språk

Undervisningen ges på svenska och engelska. Vissa kurser (eller delar av kurser) ges helt på engelska.

Examen & Intyg

Högskoleingenjörsexamen

Högskolan i Skövde

Kreativ miljö

Du kanske vill göra något nytt.Fördjupa dig inom det du redan gör, eller ändra på något som andra gör.Du kanske vill utmana dig själv och sättet du ser på världen.Du kanske vill förändra världen.Eller så vill du bara jobba med...


Läs mer om Högskolan i Skövde och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Maskiningenjör
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Högskolan i Skövde

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner

Björn

Mycket bra introduktion och successivt ökande av tempo. Tillgången till lärare och resurser har varit utomordentligt bra, och nivån på innehållet i utbildningen upplevs som hög jämfört med andra universitet. Examensarbetet ledde till jobb direkt efter examen.

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner
Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Maskiningenjör från Högskolan i Skövde, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön