Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Ekonomi och elmarknad

Högskolan Väst, Distans
Längd
5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Ekonomi och elmarknad

Den pågående elektrifieringen ställer allt högre krav på kraftsystemet som ska ha effektbalans, den dynamiska stabiliteten måste upprätthållas och hänsyn måste tas till begränsade överföringskapaciteter. De ekonomiska processerna relaterade till kraftsystemet är en viktig del av att upprätthålla ett effektivt och robust kraftsystem och berör alla aktörer. Syftet med kursen är att ge kunskap om ekonomi och elmarknad relaterat till kraftsystemet, att ge en förståelse för bakgrunden till de olika ekonomiska processerna samt kopplingen till att upprätthålla ett stabilt kraftsystem.Ämnen som behandlas i kursen är:genomgång av grundläggande ekonomiska termer och kalkyler vid investeringar i elproduktion, energilager och elnät. Elmarknadens uppbyggnad med olika aktörer och olika roller. Beskrivning av hur leveranser av el säljs på fasta kontrakt samt på spotmarknaden samt hur prissäkring kan ske av spotpriset.genomgång av Nordpool samt vilka marknader och aktörer som finns. Beskrivning av handel på dagen före (D-1) samt intradag (samma dag). Balansansvar, balansansvarsrollen samt kostnader för obalanser. Nya nordiska balanseringsmodellen, NBM.balanseringsprocessen inom drifttimmen med stödtjänster och avhjälpande åtgärder.uppbyggnad av elområden, hur prissättning sker inom ett elområde och hur flaskhalsintäkter uppstår.beskrivning av intäktsramen och hur regleringen sker av vilka elnätspriser som får sättas. Beskrivning av hur elnätstariffer är uppbyggda för produktion, förbrukning, energilager både för företag och privatpersoner.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

Kandidatexamen med huvudområdet elektroteknik eller motsvarande, alternativt en motsvarande högskoleingenjörsexamen inom elektroteknik. I utbildningen på grundnivå skall minst 3 hp programmering samt 15 hp matematik ingå. Engelska 6. Du behöver också godkänt resultat från följande kurs/kurser:EKS700-Elkraftsystem ochELE700-Elproduktion och energilager, eller motsvarande.
Högskolan Väst

Högskolan Väst i Trollhättan är en modern högskola som erbjuder arbetslivsnära utbildningar i en attraktiv och modern studiemiljö. Hos oss står studenten och lärandet i centrum. Arbetsintegrerat lärande som synsätt och metod präglar verksamheten och är högskolans profil. Trollhättan är...

Läs mer om Högskolan Väst och visa alla utbildningar

Highlights