Säkerhet och integritet på internet

Karlstads universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Karlstad
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Karlstad

Säkerhet och integritet på internet

Kursen fokuserar på hur kommunikation på internet görs säker och integritetsskyddande med hjälp av kryptografi och god ingenjörskonst.Den första halvan av kursen består av tillämpad kryptografi med fokus på kryptografiska primitiver, säkerhetsdefinitioner och gällande rekommendationer kring val av primitiver och parametrar. Målet är att bygga upp en verktygslåda med förståelse kring primitiver, deras styrkor och begränsningar, samt förståelse för hur dessa används i praktiken i mjukvara.Den andra halvan av kursen tillämpar verktygslådan från den första halvan. Kommunikationsprotokoll och andra teknologier för säker och integritetsskyddande kommunikation som är vanligt förekommande på internet studeras i detalj. Fokus ligger på teknikens konstruktion för att uppnå olika nivåer och typer av skydd utifrån olika hotbilder. Exempel är Transport Layer Security, WireGuard och anonymitetsnätverket Tor.Under kursens gång genomförs laborationer och inlämningsuppgifter med muntlig och skriftlig redovisning. Kursen avslutas med muntlig redovisning av ett mindre projekt där studenterna i mindre grupp får analysera ett protokoll eller en teknik på egen hand. Analysen består av tekniska, etiska och samhälliga aspekter kring teknikens användningsområde, målgrupp, utvecklare och andra drivkrafter.

Förkunskaper

7.5 hp vardera inom säkerhet, datakommunikation, operativsystem och programmering. Gymnasiets Engelska kurs 6. Motsvarandebedömning kan göras.

Karlstads universitet

Karlstad universitet är ett av landets yngsta universitet. Här erbjuds ett flertal utbildningsprogram, både på grund- och avancerad nivå. Karlstads universitet vill bidra till såväl internationell som regional och personlig kunskapsutveckling. Genom öppenhet, nytänkande och mångvetenskap har de etablerat sig...


Läs mer om Karlstads universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Karlstads universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Säkerhet och integritet på internet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön