Barnobesitas - orsaker, konsekvenser och åtgärder

Karolinska institutet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Huddinge
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Huddinge
Sista ansökan: 2024-10-15

Barnobesitas - orsaker, konsekvenser och åtgärder

Kursen ger en bred kunskapsgrund i ämnet barnobesitas och belyser många aspekter. Där ingår epidemiologi och orsaker till barnobesitas, konsekvenser av barnobesitas med fokus på somatisk sjuklighet med mekanismer, utredning och behandling. Även psykosociala aspekter av obesitas i barn- och tonåren behandlas.

Preventionsdelen har fokus på hur preventiva insatser kan utformas och vilken effekt de har. Bedömning, inklusive diagnostik, utredning och behandlingar för obesitas av olika grader tas upp, exempelvis kombinerad levnadsvanebehandling, läkemedelsbehandling och kirurgi. Strategier vid kombinerad levnadsvanebehandling som tas upp är bland annat bemötande, digitala interventioner, och föräldrastödsprogram. En fördjupning sker i när och för vilka patienter respektive metod och strategi är lämplig. Även de olika professionernas roller inom barnobesitasvården kommer att belysas.

Tre obligatoriska kursträffar om vardera två dagar med föreläsningar och seminarier. Övrig undervisning sker via webbaserad plattform. Kursen examineras genom inlämningsuppgifter och skriftlig tentamen på hem- eller kursorten vid det fjärde och sista tillfället.

Förkunskaper

Minst 120 hp inom vilka det ska ingå en kandidat- eller yrkesexamen inom hälso- och sjukvård. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.

Karolinska institutet

Karolinska Institutet (KI) är ett av världens ledande medicinska universitet och Skandinaviens största centrum för medicinsk utbildning och forskning som spänner över hela det medicinska fältet, från psykologi till cell- och molekylärbiologi. Hit kommer studenter och forskare från jordens alla...


Läs mer om Karolinska institutet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Karolinska institutet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Barnobesitas - orsaker, konsekvenser och åtgärder

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön