Civilingenjörsutbildning i informations- och kommunikationsteknik
Som civilingenjör i informations- och kommunikationsteknik arbetar du i framkanten av teknikutveckling och digitalisering. Du utvecklar och designar teknik för ett globalt informationssamhälle med användaren - och det mänskliga beteendet - i fokus. Du deltar i och leder projekt där komplexa tekniska system möter människans förutsättningar, möjligheter och behov. Informations- och kommunikationsteknik står för den tekniska grunden i dagens digitaliserade samhälle. Metoder för att behandla, överföra och visa upp information utvecklas i snabb takt och tekniken får samtidigt en allt större roll i vardagens alla delar.
För att skapa en socialt hållbar teknikutveckling måste tekniken utvecklas, designas och anpassas till människor. Helt enkelt: Hur görs teknik som är lätt för människor att använda? Hur ska till exempel en pekskärm i en bil utformas för att inte störa körningen? Hur skapas röststyrd teknik som följer lagar om lagring och datasäkerhet? Hur skapas tillgängliga webbplatser med funktioner som även ovana användare förstår?
Utbildningen ger dig en bred allmänbildning inom mjukvaruutveckling och systemtänkande. Efter de tre första åren kan du välja mellan specialiseringar i interaktionsdesign, programvara, nätverksteknik eller datasäkerhet. Du får en helhetssyn på hur olika tekniska delar samspelar i ett system, samtidigt som människan finns där som användare. Du förstår hela kommunikationskedjan: hur informationen bearbetas och skickas, hur olika kommunikationsnät är uppbyggda för att hantera informationsflöden samt hur användaren interagerar med tekniken för att tillgodogöra sig informationen på bästa sätt.
Karriär och framtid
Som civilingenjör i informations- och kommunikationsteknik arbetar du med utveckling av framtidens IT-produkter och digitalisering. Din kombinerade kunskap i teknikutveckling och ditt användarperspektiv gör dig mycket eftertraktad på arbetsmarknaden. Din yrkeskompetens kan kopplas till all sorts teknikutveckling och du får en förmåga att utvecklas i din yrkesroll i takt med att teknikens och samhällets behov av kunskaper och färdigheter förändras. Du kan arbeta på allt från små startups till stora IT-företag, till exempel som teknisk expert, projektledare, utvecklingsansvarig, programmerare, IT-chef eller som forskare. Många inom ämnet blir tidigt projektledare eftersom helhetssynen på teknikprojekt finns där.
Upplägg och innehåll
De första tre åren består av grundläggande kurser i framför allt kärnämnena matematik, programmering, kommunikationsteknik och interaktionsdesign. Redan det första året kommer du i kontakt med alla kärnämnen, men får också möjlighet att praktiskt experimentera med programmering, kommunikationsteknik och interaktion i kursen digitaliseringsprojekt. De sista två åren profilerar du dig genom att välja en specialisering och valfria kurser.
Under hela utbildningen varvas teoretiska kurser med praktiska projektkurser, som utförs både enskilt och som grupparbeten. Sista terminen gör du ett examensarbete, ofta på ett teknikföretag i regionen.
Utbildningen ger träning i och förutsättningar för att utveckla kvalificerade kommunikationssystem samt förståelse för de principer och protokoll som bygger upp dessa. Du får även bred kunskap om säkerhet och sårbarhet och hur man konstruerar och analyserar säkerhetslösningar för system och nätverk. Användarperspektivet är en viktig del i utbildningen, då det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden av personer med denna kunskap.
Bred utbildning som lönar sig
Alla LTH:s ingenjörsutbildningar är breda och ger en solid grund att stå på. Efter examen kan du vara med och skapa lösningar för en hållbar samhällsutveckling och en miljövänlig omställning.
Lunds universitet hamnar på plats 8 i QS World University Ranking: Sustainability som rankar världens lärosäten inom hållbarhet. Hållbar utveckling är en integrerad del i LTH:s utbildningar och innehållet är i linje med de globala målen för hållbar utveckling.
För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön. Medellönen ligger, enligt 2024 års statistik från CSB, på 59 400 kronor.
http://www.lth.se/utbildning/informations-och-kommunikationsteknik/
Kommande starter
Förkunskaper
Examen & Intyg
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...