Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Ekonomisk historia: Avancerad analys av ekonomisk förändring

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Ekonomisk historia: Avancerad analys av ekonomisk förändring

Kursen behandlar de stora debatterna om långsiktig ekonomisk tillväxt och utveckling.

Ekonomer och ekonom-historiker är alltmer uppmärksamma på att ekonomisk tillväxt är en komplex process som ofta kännetecknas av spårbundenhet. Det finns också ett ökat intresse för skillnader i institutionella miljöer och dessas konsekvenser, såsom skillnader i ekonomiskt beteende och ekonomiska resultat. Kursen speglar dessa samband genom att fokusera på ekonomisk utveckling på lång sikt och på variationer mellan samhällen.

Frågor som är centrala för kursen är: "Kan vi identifiera historiska orsaker till att vissa länder är rika och andra fattiga, och i så fall hur gör vi detta?"; "Vilken roll spelar olika produktionsfaktorer i en långsiktig ekonomisk utveckling?"; "Vilken roll spelar historiska brytpunkter i ett långsiktigt perspektiv?", och Varför är inkomsten mycket mer ojämnt fördelad i en del länder än i andra?.

Under kursen kommer studenterna att lära sig olika metoder som används i modern forskning genom fördjupade studier av litteraturen på området och genom praktiska ekonometriska övningar. Explorativa metoder gentemot hypotesprovning diskuteras. De praktiska övningarna utförs med hjälp av ekonometrisk programvara, varigenom studenterna tränas i användningen av statistiska verktyg men också i att förstå och tolka kvantitativa resultat i ett ekonomiskt historiskt sammanhang.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

Antagna till följande masterprogram är kvalificerade för denna kurs: EAEUT Ekonomisk utveckling och tillväxt, EAETU Ekonomisk tillväxt, befolkningsstudier och utveckling, EAISD Innovation och rumslig utveckling, EAIGH Innovation och global hållbar utveckling samt EAGCH Internationell ekonomi med fokus på Kina. Andra studenter som söker till denna kurs bör ha minst 60 högskolepoäng i antingen ekonomisk historia, nationalekonomi, historia, samhällsgeografi eller sociologi eller kunna uppvisa motsvarande kunskaper.
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights