Folkhälsovetenskap: Kostnadseffektivitet och effektutvärdering av hälsointerventioner
Kursen utgör en grundläggande introduktion till metoder för utvärdering av hälsofrämjande insatser.
Kursens första del inriktar sig på hälsoekonomiska utvärderingar (kostnadseffektivitet) med fokus på prevention, insatser och behandlingar för att förbättra eller skydda individens eller populationens hälsa. Hälsoekonomiska utvärderingar görs i syfte att erhålla underlag för prioritering av alternativa insatser eller behandlingsmetoder. Vi kommer att gå igenom varför och hur (metoden) ekonomiska utvärderingar görs, med speciellt fokus på att kunna bedöma appliceringen i aktuella exempel från litteraturen.
Kursens andra del inriktar sig på effektutvärdering av icke-kontrollerade insatser med hjälp av s.k. kvasi-experimentella metoder. En viktig del i beslutsfattande och därmed också ekonomiska utvärderingar är tillgång till en korrekt skattning av insatsens kausala effekt. Inom det medicinska området görs detta ofta genom kontrollerade, randomiserade experiment. Men i många situationer genomförs hälso- och sjukvårdspolitiska insatser utan randomisering. Kvasi-experimentella metoder är de metoder som används när randomisering inte har utförts och försöker så nära som möjligt replikera ett randomiserat experiment. Vi kommer att introducera de mest populära metoderna, deras för- och nackdelar och hur man kan bedöma metodens applicering i aktuella exempel från litteraturen. Kursen har ett internationellt perspektiv avseende tillämpningar och analyser.
https://kursplaner.lu.se/pdf/kurs/en/MPHP37
Kommande starter
Förkunskaper
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...