Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Geologi: Mineral och bergarter

Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Geologi: Mineral och bergarter

Jordskorpan utgör en viktig del av litosfären och har kontinuerligt nybildats och brutits ned under de drygt 4,5 miljarder år som jorden existerat. I den här kursen ger vi en fördjupad introduktion till jordskorpans byggstenar - mineral och bergarter - och till de processer som bildar, bryter ned och omformar jordskorpan. Du kommer att få studera mineral och bergarter med polarisations-mikroskopi och genom praktiska övningar kommer du att få bekanta dig med olika bergartsgrupper och med metoder för att statistiskt beskriva deras sammansättning. Vid kursens slut kommer du att ha långtgående kunskaper och redskap för att beskriva, identifiera och klassificera bergarter, vilket är essentiellt för kunna arbeta som geolog i samhället och för vidare studier på masternivå.   

Kursen består av tre delkurser. Den första ger dig grundläggande kunskaper om mineralogi samt magmatisk och metamorf petrologi, det vill säga de djupt bildade eller ombildade bergarternas ursprung och sammansättning. Vi inleder denna delkurs med mineralogi baserat på föreläsningar och övningar om mineralens kristallstruktur, kristallfysik och kristallkemi. Därefter behandlar vi magmatisk petrologi och studerar sambandet mellan magmatiska processer och mineralogi, från magmors bildning till kristallisation av dessa. Inom den metamorfa petrologin studerar vi sambandet mellan orogena processer (bergskedjebildning) och vilka mineralsammansättningar som kristalliserar vid olika tryck- och temperaturförhållanden, och i vilka metamorfa bergarter de uppträder.

Inom den andra delkursen, som behandlar sedimentär petrologi, kommer du få grundläggande kunskaper om den yngre lagrade berggrunden, dvs. den berggrund som reflekterar jordytans processer och som täcker mer än två tredjedelar av kontinenternas yta idag. Vi inleder med vittringsprocessernas betydelse för bildning av dessa bergarter och introduceras till de olika huvudgrupperna av sedimentära bergarter. Därefter fokuserar vi på bergarternas petrografi, diagenes, egenskaper och klassifikation.

Den tredje delkursen repeterar och fördjupar kunskaperna kring klassifikation av bergarter. Kursen avslutas med en examination på temat mineral- och bergartsidentifikation.

 

http://www.geologi.lu.se/utbildning/hela-kursutbudet/geob32

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet samt GEOA02 Planeten Jorden - en introduktion, 15 hp, GEOA82 Berg, jord och vatten i ett miljöperspektiv, 15 hp, eller motsvarande kunskaper.
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights