Informatik: Business Intelligence

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Informatik: Business Intelligence

Kursen avser att introducera och ge en översiktlig bild av Business Intelligence (BI), som innefattar en bred kategori av teknologier, program, samt processer för att samla in, lagra, få åtkomst till, och analysera data. Detta främjar bättre beslutsfattande för diverse användare inom organisationen, vilket i slutändan stärker den organisatoriska prestandan.

Många organisationer har konsekvent rankat BI som sin högsta prioritet bland applikations- och teknikutvecklingar, vilket lockar de flesta investeringar och får stor uppmärksamhet från ledningen. Kursens huvudmål är att hitta balans mellan teori och praktik genom att överväga efterfrågan av de nuvarande anställningskraven inom ICT och affärstrender.

Kursen utforskar BI på både mikro- och makronivåer. På mikronivån täcks utvecklingen av BI-program av att definiera ett affärsproblem och identifiera nödvändiga data som krävs för att besvara det identifierade problemet. Studenter kommer att arbeta i små grupper för att lösa ett verkligt problem med hjälp av en uppsättning data. Som en del av uppgiften ska varje grupp lämna in en skriftlig rapport och göra en muntlig redovisning. Det övergripande målet är att studenterna ska få kunskap om hur man utvecklar BI-applikationer och utformar BI-lösningar för olika BI-användare och användningsfall.

På makronivån utforskar kursen teoretiska utvecklingar av BI från ståndpunkten av informationssystem och övergripande effekter av BI i hela organisationen. Problem relaterade till dataintegration, datamodellering, datakvalitet, metadata, datahantering, BI-arkitektur, datavisualisering, Big Data och skalbarhet behandlas. Vidare behandlas delvis aktuella BI-trender, såsom BI-styrning, integritet, etik och AI. Sammantaget beskriver kursen utvecklingen och det aktuella läget för BI-teori och praktik.

Undervisningsmetoden består av föreläsningar, gästföreläsningar från bransch- och/eller akademiska experter och individuell- och grupphandledning genom kontorstid.

Kursen kräver inga kunskaper i programmering eller databaser, men det kan vara en fördel att ha sådana kunskaper eftersom Qlik Sense används för grupprojektet vid skapandet av BI-applikation. Som en del av registreringsprocessen för kursen tilldelas Qlik Sense-licenser till studenterna i början av kursen.

Kursansvarig

Blerim Emruli

Förkunskaper

Avklarade kurser motsvarande SYSA21 Informatik: Introduktion till informationssystem, 30 hp, SYSB13 Informationssystem: IS- och verksamhetsutveckling, 30 hp, och INFK11 Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 hp, samt ytterligare 15 hp informatik/informationssystem på kandidatnivå. Engelska 6/B.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Informatik: Business Intelligence

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön