Kvantifiering av Ekonomisk tillväxt över tid

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Kvantifiering av Ekonomisk tillväxt över tid

Kursens innehåll presenteras genom en kombination av undervisning, litteratur och lärandeverktyg utvecklade av instruktörerna. Modern ekonomisk tillväxt karaktäriseras av att levnadsstandarden kan fortsätta att stiga, trots befolkningsökning. Detta brott med den historiska normen inträffade först under de senaste tre århundradena. Även om vi vet att teknisk förändring är central för denna utveckling, spelade andra aspekter så som strukturella förändringar, organisatorisk kapacitet och förbättringar av humankapitalet viktiga roller. Med utgångspunkt i relevanta tillväxtmodeller fokuserar denna kurs på att mäta ekonomisk tillväxt sedan 1870-talet. Kursen kommer att bygga på ett brett utbud av databaser som har utvecklats under det senaste decenniet och kommer att diskutera alternativa metoder för hur vi kan redovisa och betrakta ekonomisk tillväxt. Dessa kommer att inkludera att fånga produktivitetsnivåerna inom ekonomier, förklara tillväxt via sysselsättningsskiften mellan sektorer, analysera de långsiktiga ekonomiska effekterna av general purpose technologies GPT (såsom t ex ånga, elektricitet och IKT). Kursen kommer även att behandla konsekvenserna av befolkningens åldrande och hur det påverkar den ekonomiska politiken.

Förkunskaper

Minst 60 högskolepoäng i antingen ekonomisk historia, nationalekonomi, historia, samhällsgeografi eller sociologi, eller motsvarande kunskaper. (Antagna till följande Mastersprogram är kvalificerade för denna kurs: EAETU Ekonomisk tillväxt, befolkningsstudier och utveckling, EAEUT Ekonomisk utveckling och tillväxt)

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Kvantifiering av Ekonomisk tillväxt över tid

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön