Lingvistik: Grundkurs
I kursen ges en bred introduktion till ämnet lingvistik, så att den studerande skall kunna orientera sig inom ämnet, definiera och använda dess terminologi och veta i stort vilka frågeställningar och tillvägagångssätt som är relevanta för lingvistisk forskning.
Den studerande får bekanta sig med lingvistikens verktygslåda och träna sig på några grundläggande lingvistiska analysmetoder. Den studerande får även inom kursens ram skriva enklare vetenskapliga texter.
Kursens övergripande syfte är att den studerande genom empiriskt arbete utvecklar sin förståelse för lingvistisk teori.
Följande delkurser ingår:
Delkurs 1: Lingvistik: Människans språk
Delkurs 2: Fonetik: Introduktionskurs
Delkurs 3: Lingvistik: Världens språk
Delkurs 4: Lingvistik: Språkinlärning och språkbearbetning
Delkurs 1, "Människans språk" behandlar olika sidor av språket, morfologi, syntax, semantik, pragmatik och deras tillämpningsområden, samt språksläktskap, språkhistoria, språket uppkomst och sociolingvistik. Syftet med kursen är att ge en bred kunskap om dagens lingvistik.
Delkurs 2, "Fonetik: Introduktionskurs" behandlar artikulatoriska och akustiska aspekter av tal och språk, inkluderande fonetik och fonologi.
Delkurs 3, "Världens språk" fördjupar och breddar kunskaperna i språklig diversitet, språktypologi, språksläktskap och språklig klassificering.
Delkurs 4, "Språkinlärning och språkbearbetning" behandlar aspekter av språkets inlärning och bearbetning, med fokus på inlärning av första- och andraspråk samt psyko- och neurolingvistik.
Kommande starter
Förkunskaper
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...