Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Medicinsk vetenskap: Evidensbaserad praktik I

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Medicinsk vetenskap: Evidensbaserad praktik I

I Evidensbaserad praktik I lär du dig evidensbaserade teorier och metoder för att kunna planera och organisera evidensbaserade utvecklingsprojekt inom offentlig eller privat medicin, vård och omsorg.

För vem?

Kursen vänder sig till personer inom legitimationsyrken i offentlig och privat medicin, vård och omsorg. Den vänder sig också till dig som har minst 180 högskolepoäng i arbetsterapi, audiologi, fysioterapi, logopedi, omvårdnad, radiografi eller reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa.

Kursens innehåll

Kursen innehåller teorier och metoder rörande utveckling av evidensbaserad praktik. Den innehåller metodik för att genomföra och kritiskt granska en systematisk litteraturöversikt, ett av de första stegen i evidensbaserad praktik. Kursen innehåller identifiering av olika problemområden och frågeställningar som är relevanta för evidensbaserad praktik.

Under kursens gång kommer du också värdera etiska aspekter i användandet av evidensbaserad praktik samt reflektera över din yrkesprofessions och samhällets ansvar och roll i att utöva evidensbaserad medicin, vård och omsorg.

Kursens genomförande

Kursen ger 7,5 högskolepoäng (hp) och går på halvfart under vårterminens sista 10 veckor. Kursen är i huvudsak campusbaserad med föreläsningar, seminarier, grupparbeten och workshops. Vi använder oss av Cochrane Interactive Learning som är en digital resurs.

Undervisningsspråket är svenska men majoriteten av litteraturen och de digitala resurserna är på engelska. I kursen ingår fyra uppgifter där du arbetar både i grupp och individuellt. Alla övningar utgår från verkliga exempel, utmaningar och intresseområden inom medicin, vård och omsorg.

Efter kursen

Kursen ger ökade kunskaper för att utveckla ditt arbete inom medicin, vård och omsorg till att bli ännu mer evidensbaserat.

Kursen är en av fyra metodkurser som ger behörighetsgivande förkunskaper för att kunna bli antagen till examensarbete i medicinsk vetenskap. Kursen kan ingå i en magister- och masterexamen i medicinsk vetenskap och det kan du läsa mer om via länken nedan.

 

 

https://canvas.education.lu.se/courses/26285

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

Examen från arbetsterapeut-, audionom-, logoped-, fysioterapeut/sjukgymnast-, sjuksköterske- respektive röntgensjuksköterskeutbildning motsvarande en kandidatexamen (180 högskolepoäng med 15 hp projektarbete) alternativt motsvarande kompetens inom medicinsk vetenskap. Introduktion till forskning och utvecklingsarbete inom medicinsk vetenskap på avancerad nivå (MEVP11 på 7,5 hp) eller motsvarande.
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights