Statistik: Bayesianska metoder

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Statistik: Bayesianska metoder

Denna kurs är en introduktion till bayesiansk inferens. Den snabba utvecklingen av datorkapacitet gör att bayesianska metoder inte längre enbart har begränsad praktisk användbarhet. Användning av Markovkedje-Monte Carlo för att generera utfall från komplicerade fördelningar möjliggör en bred användning av bayesiansk analys, även i mycket komplicerade modeller.

Kursens innehåll

Kursen behandlar bayesianska metoder, introducerar programvara som understödjer analysen och presenterar tillämpningar inom olika områden. Den inleds med en genomgång av betingade sannolikheter och Bayes sats. Begreppen subjektiv sannolikhet och likelihoodfunktion introduceras därefter. Den statistiska inferensen baseras på slumpmässiga stickprov och konjugerade a priori-fördelningar, inklusive a posteriori-skattningar och kredibilitetsregioner. Sekventiell användning av Bayes sats presenteras och dess fördelar illustreras genom att beräkna uppdateringar som bygger på ett växande antal observationer. Slutligen diskuteras grunderna för bygge av hierarkiska modeller. Kursen använder sig av programmeringsspråket R och paketet RSTAN.

Efter kursen

Efter genomgången kurs kommer du att fått kunskaper om bayesianska metoder och tekniker.

Förkunskaper

Grundläggande samt kunskaper motsvarande STAA41 Statistik: Grundkurs 1, 15 hp

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Statistik: Bayesianska metoder

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön