Statistik: Grundkurs 2

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
15 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Statistik: Grundkurs 2

Hur ska man lägga upp ett experiment? Och hur genomför man en enkätundersökning? I den här kursen får du lära dig försöksplanering och undersökningsmetodik och dessutom kommer du att fördjupa dina kunskaper i statistiska analysmetoder.

Kursens innehåll

Kursen är indelad i två delkurser:

  • Delkurs 1: Statistisk analys och försöksplanering
  • Delkurs 2: Undersökningsmetodik i teori och praktik

De två delkurserna löper parallellt under kursen.

Delkurs 1: Statistisk analys och försöksplanering (10 hp)

Många tänker säkert på kemister i vita rockar när man hör ordet experiment. Men experiement utförs inom nästan alla ämnen och är kanske vetenskapens viktigast verktyg för att kunna bevisa och analysera orsakssamband. För en statistiker är det därför centralt att kunna planera och analysera experiment. I den här delkursen kommer du därför studera försöksplanering och hur resultaten av ett experiment kan analyseras med variansanalys. Självklart får du prova på att göra egna experiment. Dessutom kommer du att fördjupa dina kunskaper i statistisk analys med logistisk regression och icke-parametriska metoder.

Delkurs 2: Undersökningsmetodik i teori och praktik (5 hp)

Enkätundersökningar är en annan viktig källa till data. Kunskaper om hur man genomför urvalsundersökningar med enkäter är därför också centralt för en statistiker. I den här delkursen får du prova på att genomföra en enkätundersökning från början till slut: planering, utformning av frågeformulär, datainsamling, analys och till sist avrapportering av resultaten. I delkursen får möjlighet att tillämpa dina kunskaper från den andra delkursen och från Grundkurs 1.

Efter kursen

När du har klarat kurser har du kunskaper som är användbara inom många fält och inom många yrken. Du har dessutom möjlighet fortsätta dina studier i statistik för en karriär som statistiker eller analytiker.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet samt STAA41 Statistik: Grundkurs 1, eller motsvarande.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Statistik: Grundkurs 2

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön