Sveriges berggrundsgeologi

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
3 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Sveriges berggrundsgeologi

Är du intresserad av bergarter, mineral och fossil? Har du funderat över varför vi har olika sorters berggrund på Öland och Gotland jämfört med på västkusten och i fjällkedjan? Då är detta kursen för dig! Naturvetenskaplig gymnasieutbildning är inget krav.

Vi inleder kursen med att placera Sveriges berggrundsgeologi i en bredare kontext, inom vår kontinentplattas utbredning och begränsningar samt inom den Fennoskandiska urbergsskölden. Du får även en introduktion och förståelse för den geologiska tidsskalan och för begreppet paleogeografi. Därefter fokuserar vi på Sveriges storskaliga berggrundsgeologiska uppbyggnad. Vi börjar med urberget, som omfattar magmatiska och metamorfa bergarter och vår äldsta berggrund. Därefter får du inblick i de yngre täckbergarter som ligger ovanpå urberget, det vill säga den sedimentära, fossilförande berggrunden. Efter kursen har du fått en god inblick i mycket av Sveriges geologi och en förståelse för varför olika bergarter finns på olika platser, varför det finns kalksten på Öland och Gotland, men inte i Småland, varför Bohusläns skärgård ser ut som den gör, hur vår Fjällkedja har bildats och varför det finns så mycket mineral i Bergslagen. I mindre utsträckning behandlas viktiga georesurser såsom malmer och industrimineral (geosystemtjänster) samt hur vi är beroende av geologisk kunskap för en omställning till ett hållbart samhälle.

Undervisningen är helt distansbaserad och består av både teoretiska och praktiska moment.

https://www.geologi.lu.se/utbildning/grund-avancerad-utbildning/kurser/mnxg02

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Sveriges berggrundsgeologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön