Sök utbildning 👉
Program (grundnivå)

Hortonom

Längd
300 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
300 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Hortonom

I utbildningen kombineras vetenskaplig kunskap med praktisk tillämpning. De första tre åren är undervisningen på svenska även om en stor del av kurslitteraturen är på engelska. Du läser en del av kurserna tillsammans med studenter på trädgårdsingenjörsprogrammen. Du får grundläggande kunskaper inom botanik, växtfysiologi, kemi, genetik, marklära, ekologi, växtskydd och växtförädling, men också inom ekonomi, statistik och teknologi. Du får både en orientering och fördjupning inom trädgårdsvetenskap och en helhetsbild av den yrkesmässiga trädgårdsproduktionen. Du får inblick i pågående forskning eftersom många lärare är aktiva forskare och har aktuell kunskap inom nya och spännande områden. Efter tre år har du möjligheten att ta ut en kandidatexamen i biologi eller trädgårdsvetenskap. Under de två sista åren på hortonomprogrammet kan du välja fördjupningskurser inom ämnen som tillämpad växtfysiologi, växtskyddsbiologi, växtförädling och bioteknik eller miljöaspekter av trädgårdsproduktion samt agroekologi. Här är undervisningsspråket oftast engelska. Studier utomlands är möjligt att välja i utbildningen. I slutet av utbildningen gör du ett mastersarbete om 30 högskolepoäng, med möjlighet att fördjupa dig i det område som du är extra intresserad av.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2025

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

För att bli antagen till hortonomprogrammet krävs, förutom grundläggande behörighet,särskild behörighet enligt områdesbehörighet A11: Biologi 2 Fysik 1a eller Fysik 1b1+1b2 Kemi 2 Matematik 4Betygskrav: I ovanstående kurser krävs lägst betyget Godkänd.Det finns fler ersättningsmöjligheter för kurser inom områdesbehörigheten.Kraven på särskild behörighet kan uppfyllas även av den som harmotsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet ärockså uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskildbehörighet som anges i kursplanen för varje enskild kurs.

Examen & Intyg

Hortonomexamen
SLU (Sveriges lantbruksuniversitet)

SLU:s kunskap är på många sätt så nära livet. Vi arbetar med förutsättningarna för liv, livsbetingelserna för människor, djur och natur samt hur vi bäst förvaltar allas våra gemensamma naturresurser idag och i framtiden. Vår huvuduppgift är att genom högkvalitativ...

Läs mer om SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och visa alla utbildningar

Highlights