Rekryterings- och bemanningsspecialist
Vill du hjälpa människor till sitt nästa arbete och gillar att bygga goda relationer på arbetsmarknaden? Då kan rollen som rekryterings- och bemanningsspecialist passa dig. I din yrkesroll är det du som blir de sökandes första kontakt samtidigt som du har kontakt med flera olika typer av företag som behöver hjälp med inhyrning och/eller rekrytering.
Vad arbetar du med?
Som rekryterings- och bemanningsspecialist följer du hela rekryteringsprocessen utifrån företagets behov och dess kravprofil. Som rådgivare hjälper du företaget att få fram rätt kravprofil och sedan är det du som arbetar med urval, intervjuer och testning för att se vilken kandidat som är bäst lämpad för det specifika uppdraget. Du är en viktig pusselbit för företag när det kommer till att hitta den kompetens de behöver.
I ditt yrke ansvarar du för att självständigt utföra hela rekryterings- och bemanningsprocessen där du tolkar och upprättar arbetsrättsavtal utifrån juridiska aspekter. Du träffar många personer i din yrkesroll som är redo att ta nästa steg i karriären. Där behöver du kunskap och färdigheter att kunna kommunicera och förmedla konstruktiv feedback och negativt besked.
Utbildningen ger dig specialiserade kunskaper inom teoretiskt och praktiskt rekryterings- och bemanningsarbete. Du får färdigheter i att systematiskt planera, genomföra och analysera arbetet. För att kunna leverera det arbetslivet efterfrågar lär du dig att tolka och identifiera finansiella rapporter och nyckeltal samt budgetarbete.
Efter examen kan du arbeta på ett rekryterings- och bemanningsföretag eller på ett företags HR-avdelning. Där ansvarar du för hela processen från framtagandet av en kravprofil till den praktiska delen med urval, intervju och uppföljning. Du blir en viktig del i det strategiska arbetet inom rekrytering och bemanning. Efter utbildningen kan du även arbeta som bemanningsspecialist, konsultchef, rekryterare och rekryteringsspecialist.
Studieort
Från Campus Ljungby medverkar du på programmets fysiska träffar (sk närträffar) genom direktsänd videolänk från huvudorten. Övrig undervisning sker som ett ordinarie program på distans. Mer information om studier via studieort hittar du på vår hemsida.
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.
Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.
Kommande starter
Varför välja TUC?
Samarbete med branscher
Behov på
arbetsmarknaden
Praktik/LIA
Förkunskaper
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.
Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.
Examen & Intyg
Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN.
Gör en intresseanmälan
TUC Yrkeshögskola Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära...