Specialistundersköterska inom psykiatri

TUC
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Helsingborg, Jönköping, Katrineholm, Ljungby, Skellefteå, Stockholm - Visa alla  
210 YH-p (42 veckor, halvfart i ca 2 år)
Deltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Helsingborg
september 2024
Öppen för sen ansökan.

Jönköping
september 2024
Öppen för sen ansökan.

Katrineholm
september 2024
Öppen för sen ansökan.

Ljungby
september 2024
Öppen för sen ansökan.

Specialistundersköterska inom psykiatri

Specialistutbildad undersköterska inom psykiatri

Arbetar du redan idag som undersköterska men vill vidareutbilda dig och få specialistkunskap? Behovet av vidareutbildade undersköterskor inom psykiatri ökar kraftigt då vården har förändrats samt att psykisk ohälsa är ett växande folkhälsoproblem. Med expertkompetens inom psykiatri får du en kunskap som är särskilt eftertraktat. Utbildningen sker på halvfart och distans, vilket innebär att du till stor del kan sköta studierna vid sidan av ordinarie jobb. Detta kombineras med vissa intensiva dagar i Stockholm eller Jönköping. Båda utbildningarna erbjuder även studier via studieort. Läs mer på vår hemsida.

"Efter min examen har det gått spikrakt uppåt. Jag märker verkligen att utbildningen gjort mig så mycket attraktivare på arbetsmarknaden. Jag har haft den otroliga turen att ha tre tjänster att välja mellan och valde slutligen en tjänst som gruppchef på ett boende för tungt missbruk som jag blev erbjuden. Känns superkul!" Annika Jansen, specialistutbildad undersköterska inom pyskiatri

Vad arbetar du med?

Som undersköterska med specialistkompetens inom psykiatri har du fördjupade kunskaper inom psykiatri samt psykiatrisk vård. Du får goda kunskaper i olika typer av psykisk ohälsa, psykiatriska sjukdomstillstånd och vilka konsekvenser dessa får hos individen, gruppen och i samhället. Du fördjupar dig i hur du på ett empatiskt sätt bemöter, kommunicerar och samarbetar med patienten och dess närstående. Med hänsyn till individens behov och för att denne ska få ökad livskvalitet får du verktyg att planera, genomföra och följa upp stöd. Du studerar etiska frågeställningar och dilemman i relation till psykisk ohälsa. I din yrkesroll förstår du hur den kognitiva förmågan kan påverkas vid psykiatrisk ohälsa. Samtidigt har du insikt i hur olika typer av beroende och missbruk påverkar individen och dennes livssituation.

Efter examen har du specialistkunskap inom psykiatrin. Efterfrågan på undersköterskor med psykiatrisk kompetens är stor och väntas öka ytterligare de kommande åren. Detta pga av förändringar i vården, ökad psykisk ohälsa samt att många undersköterskor idag saknar denna typ av kompetens. Den psykiatriska vården drivs mer och mer mot den öppna vården där verksamheten bedrivs av kommun, region och privata företag.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en halvtidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 20 timmar/vecka på studier. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping eller Stockholm. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.

Studieort

Studieort innebär att programmet kan genomföras på en eller flera orter utöver den ort där ansvarig utbildningsanordnare finns. En studieort är inte detsamma som att plugga på distans. Det är skolan på studieorten som ansvarar för att ljud och bild kopplas upp och fungerar.

Väljer du att plugga den här utbildningen via studieort gäller detta:

 • Specialistutbildad undersköterska psykiatri - distans med fysiska träffar i Jönköping. Helsingborg och Ljungby är studieorter.
 • Specialistutbildad undersköterska psykiatri - distans med fysiska träffar i Stockholm. Katrineholm och Skellefteå är studieort.

De fysiska träffarna direktsänds via videolänk från huvudorten. Detta sker på plats på den studieort som du har ansökt och blivit antagen till, ex ett Campus som TUC samarbetar med. Övrig undervisning sker som ett ordinarie program på distans.

Varför välja TUC?

Samarbete med branscher

Behov på

arbetsmarknaden

Praktik/LIA

Förkunskaper

Distans med träffar i Stockholm

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Anatomi och fysiologi 1 eller Medicin 1
  • Psykologi 1
  • Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2
  • Omvårdnad 1 och social omsorg 1 eller Vård- och omsorgsarbete 1
  • Omvårdnad 2 och social omsorg 2 eller Vård- och omsorgsarbete 2

från Vård- och omsorgsprogrammet

 • Yrkeserfarenhet: som färdigutbildad undersköterska ha arbetat med patientnära arbetsuppgifter under minst två år på 50 % eller ett år på 100 %. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Distans med träffar i Jönköping

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Lägsta betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper från Vård- och omsorgsprogrammet
  • Anatomi och fysiologi 1 eller Medicin 1
  • Psykologi 1
  • Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2
  • Omvårdnad och social omsorg 1 eller Vård- och omsorgsarbete 1
  • Omvårdnad och social omsorg 2 eller Vård- och omsorgsarbete 2
 • Relevant yrkeserfarenhet att som undersköterska arbetat inom vård och omsorgsarbete med minst 50% tjänstgöringsgrad i minst 2 år.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen.

Urvalet görs på meritvärde på betyg + poäng av yrkeserfarenhet. Max 68 poäng.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC

TUC Yrkeshögskola Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära...


Läs mer om TUC och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Specialistundersköterska inom psykiatri
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

TUCRecensioner

Det finns inga recensioner för Specialistundersköterska inom psykiatri

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Specialistundersköterska inom psykiatri från TUC, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön