Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Ekonomisk analys av insatser för hälsa och välfärd

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Ekonomisk analys av insatser för hälsa och välfärd

I kursens inledning diskuteras moralfilosofiska frågeställningar i relation till ekonomiska metoder gällande prioritering av resurser till, och i, hälso- och sjukvården och den kommunala välfärden. Därefter presenteras och analyseras de fyra vanligaste ekonomiska metoderna för utvärdering av interventioner med syfte att förbättra hälsan och välfärden. Dessa metoder är kostnadsanalys, kostnadseffektanalys, kostnads-nyttoanalys och kostnads-intäktsanalys.

Metoderna används för att analysera frågeställningar av följande typ: Ska en ny medicin ersätta en äldre? Är det kostnadseffektivt? Ska ett förebyggande program för en viss sjukdom startas? Är det värt kostnaderna? Är en kommunal insats för att avhjälpa ett socialt problem kostnadseffektiv? Hur mycket får insatser för att skolbarn ska klara godkända betyg kosta? Hur görs prioriteringar i regioner och kommuner och vilket bidrag till beslutsprocessen kan ekonomisk analys ge i dessa sammanhang?

Metoder för att kritiskt analysera vetenskapliga studier av ekonomiska utvärderingsfrågor och hur sådana studier ska presenteras diskuteras. Folkhälsovetenskapliga mått på sjukdomsbördan i ett samhälle behandlas och relateras till de i hälsoekonomisk analys använda måtten på livskvalitet. Frågor om rättvisa ges särskild uppmärksamhet liksom diskussionen huruvida den teoretiska ramen vid analys av välfärdsstatens insatser bör vara welfarism eller extra welfarism. I kursens senare del utformar varje student individuellt en skriftlig plan för en ekonomisk utvärdering vilken presenteras och diskuteras vid ett seminarium.

Kursen ges med kvartsfart. Undervisningen genomförs som nätkurs, dvs det ingår inte några campusträffar. Undervisningen ges i form av föreläsningar tillgängliga via webb, individuella övningar och seminarier.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

För sökande till kursen som fristående kurs, krävs tidigare högskolestudier om minst 90 högskolepoäng och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...

Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Highlights