Pedagogik B med inriktning mot självständigt arbete
Kursen ges som fristående kurs och som valbar programkurs inom Samhällsvetenskapliga programmet samt Kandidatprogrammet i Biblioteks- och informationsvetenskap.
Pedagogik är en vetenskaplig disciplin, där man bildar kunskap om de processer genom vilka människan formas och förändras i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang. Inom det pedagogiska problemområdet behandlas bl a olika aspekter av fostran, utbildning, lärande, undervisning eller andra påverkansprocesser. Frågor kan exempelvis ställas om hur och varför vissa värderingar, kunskaper och färdigheter uppstår, vidmakthålls och förändras inom och mellan generationer, grupper och individer.
I kursen fokuseras kunskapsbildning i pedagogik. Det inledande momentet behandlar forskningsprocessen och vetenskaplig metod och det sista momentet består av ett självständigt vetenskapligt arbete i pedagogik. Övriga två moment består av fördjupande studier av det pedagogiska kunskapsområdet. Det andra momentet belyser lärandeprocesser i relation till informations- och kommunikationsteknik och det tredje momentet normaliseringsprocesser i pedagogiska praktiker. Reflektion över den egna lärandeprocessen, utveckling av praktiska och teoretiska färdigheter i relation till pedagogikämnet samt vetenskaplig skolning är röda trådar som löper genom samtliga moment.
Moment 1: Pedagogiska forskningsprocesser och metoder I, 7,5
Moment 2: Lärande och IKT, 7,5 hp
Moment 3: Normaliseringsprocesser i pedagogiska praktiker, 7,5 hp
Moment 4: Självständigt arbete i pedagogik, 7,5 hp
Kommande starter
Förkunskaper
Välkommen till Umeå universitet
Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...