Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Statistik och empirisk metod

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Statistik och empirisk metod

Kursen ger grundläggande metod och statistikkunskaper inom områden som är relevanta för ämnet kognitionsvetenskap. Kursen behandlar deskriptiv statistik och olika lägesmått, spridningsmått och sambandsmått. Vidare presenteras hypotesprövning, statistisk interferens samt metoder för skattning av reliabilitet och validitet. Särskild vikt läggs vid samplingsmåttens fördelning. Procedurer och tekniker för prövning av kvalitativa och kvantitativa mätningar behandlas.

Kursen redogör för experimentell design, t-tester och variansanalys, icke-parametriska test och enkätkonstruktion, observationsanalys och intervjumetodik samt korrelations/regressionsanalys. Kursen skall även ge praktisk färdighet att göra beräkningar och analyser såväl för hand som i datoriserade statistikprogram som SPSS.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Umeå

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...

Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Highlights