Masterprogram i utbildningssociologi

Uppsala universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Uppsala
120 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Uppsala

Masterprogram i utbildningssociologi

Inom det internationella masterprogrammet i utbildningssociologi vid Uppsala universitet utforskas utbildning - i dess vida bemärkelse - som ett socialt fenomen. Utbildning relateras till den sociala strukturen och till sociala transformationer som processer av globalisering, individualisering, marknadisering och privatisering. Ett centralt problemområde är mötet mellan å ena sidan barns, elevers, studenters och lärares sociala och kulturella bagage och deras förkroppsligade dispositioner och trosföreställningar, och å andra sidan den sociala och kulturella ordning som råder i utbildningsväsendet.

Andra betydande forskningsområden är framväxten och förändringar av utbildningssystem, utbildningsinstitutioners historik och konkurrenssituation, utbildningens betydelse för klasstruktur och relationer till kulturella, ekonomiska och politiska fält. Till grund för utbildningssociologin ligger mer generella samhälls- och historievetenskapliga forskningstraditioner.

Programmet leder fram till en filosofie masterexamen med utbildningssociologi som huvudområde. Efter ett års studier finns det möjlighet att ta ut en filosofie magisterexamen.

Förkunskaper

Examen på grundnivå om minst 180 hp med 90 hp i ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne, samt ett dokumenterat självständigt skriftligt akademiskt arbete. Med självständigt skriftligt akademiskt arbete avses en eller flera uppsatser på svenska, engelska, franska, norska eller danska eller översatt till något av dessa språk.Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfyller du kravet på engelska.)

Examen & Intyg

Magisterexamen, Masterexamen

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Masterprogram i utbildningssociologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön