Musikvetenskap A

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Uppsala

Musikvetenskap A

Musikvetenskap A är en kurs för dig som vill lära dig mer om musik. Kursen ger dig en introduktion till några av musikvetenskapens huvudområden, däribland musikhistoria, musikteori, populärmusikstudier och musiketnologi. Kursen ger dig en bred och användbar kunskap och förståelse för musik, oavsett om du vill forska om musik, arbeta med musik, framföra musik eller bara är nyfiken på ämnet.

Förkunskaper i notläsning motsvarande kursen Allmän musiklära rekommenderas, men är ej ett krav. Kursen motsvarar den första terminen av kandidatprogrammet i musikvetenskap och möjlighet finns att hoppa på kandidatprogrammet efter att man läst kursen.

Undervisning på engelska kan förekomma.

Delkurs 1: Satslära, harmonisk analys och gehör, 7,5 hpSatslära omfattar den klassiska musikteorins stämföringsregler, det vill säga hur man skriver en fyrstämmig sats i stil med musik från tiden cirka 1700-1900. Harmonisk analys handlar om att tolka musik utifrån ackord och beskriva vilken funktion i musiken dessa ackord har. Gehör är igenkännandet av intervall och ackord i klingande form. Delkursen motsvarar första halvan av den fristående kursen Musikteori 1.

Delkurs 2: Västerländsk konstmusik, 7,5 hpI denna delkurs får du en kronologisk genomgång av den västerländska konstmusikens historia, från antiken till idag. För varje epok görs ett antal nedslag då du får lära dig om typiska stildrag, relevanta idéströmningar och vilka tonsättare som representerar tiden. Denna delkurs kan sökas som fristående kurs.

Delkurs 3 (hösttermin): Världsmusik, 7,5 hpI delkursen Världsmusik får du studera musik och musicerande i ett urval av kulturer från runt om i världen. Med ett musiketnologiskt perspektiv belyses musikskapandet utifrån aspekter som etnicitet, identitet och tradition. Denna delkurs kan sökas som fristående kurs.

Delkurs 3 (vårtermin): Musiken i det populära, 7,5 hpMusiken i det populära behandlar musikaliska populariseringsprocesser under 1900-talet och idag, från vinyl till internet. Du får också lära dig att studera musik, i synnerhet populärmusik, med ett interkulturellt och socialt perspektiv.

Delkurs 4: Fördjupningskurs i musikvetenskap, 7,5 hp

Fördjupningskursen gör en djupdykning i ett specifikt och av läraren utvalt musikvetenskapligt delämne. Här får du lära dig hur forskningssituationen ser ut just inom detta ämne och vilka typer av frågeställningar och metoder som är relevanta. Delkursens innehåll varierar från termin till termin; kontakta institutionen för mer information.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Musikvetenskap A

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön