Musikvetenskap B

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Uppsala
Sista ansökan: 2024-10-15

Musikvetenskap B

Kursen är en fortsättning på Musikvetenskap A. Kursen ger dig verktyg och metoder för att studera musik på ett vetenskapligt sätt. Kursen motsvarar den andra terminen av kandidatprogrammet i musikvetenskap och möjlighet finns att hoppa på kandidatprogrammet efter att man läst kursen.

Undervisning på engelska kan förekomma.

Delkurs 1 (vårtermin): Musiken i det populära, 7,5 hpMusiken i det populära behandlar musikaliska populariseringsprocesser under 1900-talet fram till idag, från vinyl till internet. Du får också lära dig att studera musik, i synnerhet populärmusik, med ett interkulturellt och socialt perspektiv.

Delkurs 1 (hösttermin): Världsmusik, 7,5 hpI delkursen Världsmusik får du studera musik och musicerande i ett urval av kulturer från runt om i världen. Med ett musiketnologiskt perspektiv belyses musikskapandet utifrån aspekter som etnicitet, identitet och tradition. Denna delkurs kan sökas som fristående kurs.

Delkurs 2: Uppsatskurs, 7,5 hpEn del av Musikvetenskap B är att skriva en självständig B-uppsats. Med hjälp av en handledare får du utföra egen musikvetenskaplig forskning. I delkursen får du öva på att ta fram en frågeställning, söka fram källor och litteratur, samt disponera en vetenskaplig text.

Delkurs 3: Verkstudier, 7,5 hpVerkstudier är en grundkurs i musikanalys. Du får lära dig att identifiera och beskriva vanliga formtyper inom den västerländska konstmusiken, samt urskilja motiv och teman. Du får också verktyg som är relevanta vid analys av populärmusik. Delkursen motsvarar andra halvan av den fristående kursen Musikteori 1.

Delkurs 4: Fördjupningskurs i musikvetenskap, 7,5 hpFördjupningskursen gör en djupdykning i ett specifikt och av läraren utvalt musikvetenskapligt delämne. Här får du lära dig hur forskningssituationen ser ut just inom detta ämne och vilka typer av frågeställningar och metoder som är relevanta. Delkursens innehåll varierar från termin till termin; kontakta institutionen för mer information.

Förkunskaper

Minst 22,5 hp från Musikvetenskap A

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Musikvetenskap B

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön