Seismisk avbildning

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Uppsala
5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Uppsala

Seismisk avbildning

I reflektions- och refraktionsseismologi används kontrollerade källor för att studera den ytnära geologin ner till understa delen av jordskorpan. Reflektions- och refraktionsseismologi används ofta vid prospektering efter kolväten och mineraltillgångar, men även i miljö-, grundvatten- och geotermiska undersökningar samt i koldioxidlagring. Seismiska vågor genererade av aktiva källor färdas under ytan och registreras av mottagarna. Genom inversion (tomografi) av seismiska löptider och bearbetning av reflektionsdata beräknas flerdimensionella modeller av seismisk våghastighet och reflektivitet, vilka tolkas i ett geologiskt sammanhang. I den här fortsättningskursen får du lära dig om den teoretiska bakgrunden för metoderna, om seismisk datainsamling och om databearbetningens standardverktyg. Praktiska övningar är en viktig del av kursen.

Förkunskaper

180 hp inklusive (1) 80 hp fysik och matematik eller (2) 70 hp geovetenskap och 45 hp fysik och matematik. I båda fallen Kontinuummekanik inom geofysik, 5 hp, och minst 2,5 hp från Introduktion till seismologi. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Seismisk avbildning

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön