Sök utbildning 👉

Dansare – med kroppen som verktyg

Älskar du musik? En dansare förmedlar känslor och berättelser med kroppen. Nathalie är premiärdansös på Kungliga baletten. Tips: Så lyckas du som dansare.

Sökfunktion:

Hitta din dansutbildning

En tuff arbetsmarknad väntar landets danselever efter att de tagit examen, rapporterar Dagens Nyheter. Efter tre års utbildning på folkhögskolan Balettakademin i Stockholm kan bara en tredjedel räkna med jobb som dansare, visar den undersökning som skolan regelbundet genomför med sina examinerade studenter.

– Två hundra söker in, tjugo går ut, och inom tio år efter examen är det knappt tio personer som jobbar med dans, säger rektorn och konstnärliga ledaren Jan Åström till Dagens Nyheter, skriver TT.

Så lyckas du

Balett, jazzdans, salsa och streetdance är några av de stilar du kan studera i Sverige. Det finns flera danslinjer på landets folkhögskolor och Komvux.

Branschen är tuff för dig som utbildar dig inom dans. Utöver den hårda träningen är arbetsmarknaden så liten att exempelvis Arbetsförmedlingens Yrkeskompassen inte ens har en existerande prognos för yrkesgruppen.

Men jobben finns. Du kan exempelvis bli danspedagog, koreograf och professionell dansare. Som professionell dansare finns ett fåtal danskompanier som erbjuder fasta anställningar. Annars finns möjligheten att bli frilansande dansare, som är en friare men betydligt osäkrare karriärväg.

Ett sätt kan vara att kombinera dansen med utbildningar i pedagogik, teater eller sång, beroende på vilken bransch du vill jobba med.

Tobias Regell

Ballerinan Nathalie jobbar på tå

– Bäst är när musiken och dansen möts och förhöjer varandra, när koreografin och inspirationen blir till ”geni” och jag får dansa i det. Det är de bästa stunderna, säger Nathalie Nordquist som är premiärdansare vid Kungliga Baletten, Sveriges största dansensemble.

Vid 10 års ålder började hon på svenska balettskolan. Där studerade hon i 9 år tills hon, 19 år gammal, gick direkt till kungliga baletten där hon snart blev premiärdansare. Efter ett par år fick hon den tuffa och åtråvärda huvudrollen som Odette/Odile i Svansjön, rollen som ”ballerinornas ballerina” och som under våren blivit känd genom filmen ”Black Swan”.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Det var kul att få ge de kontrasterna. Man har ett annat ”go” när man är ung! skrattar Nathalie.

Nathalie beskriver arbetsdagarna med orden ”Det är alltid dans!”. En normal dag tränar hon mellan 10 och 11.15, äter lunch och har repetitioner under eftermiddagen. Ibland kan hon repetera 3-4 olika baletter samtidigt. Arbetsdagen avslutas klockan 17. Vid föreställningar är det träning och repetition fram till klockan 14, därefter vila innan föreställningen på kvällen.

För att klara av den extrema fysiska ansträngningen äter hon mycket, både protein och kolhydrater.

– Det finns en generell bild av att ballerinor inte får äta. Visst finns det ett ideal, och killarna ska kunna lyfta oss. Men det är viktigt att få i sig det man behöver. Inför tuffa föreställningar dricker jag proteindrinkar, på samma sätt som jag tror att idrottare förbereder sig.

Hennes liv är en framgångssaga. Nathalie har haft huvudroller i några av världens mest prestigefyllda föreställningar och hon har uppträtt runtom i världen: Japan, Monaco, USA, Kina, Frankrike, Korea, Tyskland, Italien och Australien är bara en handfull av de länder där hon har dansat.

Hur mycket har du försakat för att nå hit?

– Det har gått bra, det som jag har försakat har känts värt det. Det tar mycket tid, energi och ansträngning för att lyckas. Jag har alltid känt att dansen är vad jag vill göra. Att bli ballerina är en dröm som har uppfyllt mitt liv. Ibland kan jag kanske sakna att prova andra yrken men jag har fått resa över hela världen och mitt liv är väldigt rikt på grund av baletten.

Tidigare i år berättade Nathalie i en intervju med Dagens Nyheter att hon blev besviken när hon såg balettfilmen Black Swan. Beskrivningen av dansarens vardag stämde inte överens med hennes egen verklighet.

– Jag blev besviken på filmen för att den exploaterade klychorna inom balettvärlden. Även om jag förstår att det är en psykologisk thriller och att det är nödvändigt med effekter och ibland överdrivna inslag för att skapa stämning, kändes det som att filmen för lätt drog i den ena uppenbara "smaskigheten" efter den andra. Jag har märkt att det finns två läger, de som tycker att filmen är fantastisk och de som tycker att den är hemsk.

Själv rekommenderar hon hellre en film som White Nights, där skådespelarna är verkliga dansare. En annan bra film där Nathalie känner igen sig är Billy Elliot.

– Det är ett otroligt krävande yrke, jag ska inte föreställa mig något annat.

Om du gjorde något annat, vad skulle det vara?

– Då skulle det vara inom det artistiska och konstnärliga. Där man inte tjänar pengar alls, där vill jag jobba, haha! Jag vill jobba för kultur på något vis. Vi är lite kulturfattiga i Sverige, jag vill sprida förståelse för vad kulturen ger. Många har svårt att se värdet i en föreställning hellre än en fin middag. Det beror på hur man ser det, en föreställning kan ge själsföda. Att dansa och sjunga har vi alltid gjort, sedan vi var neandertalare.

Är det det du vill göra sen, efter balettkarriären?

– Ja! Det kom jag på nu. Tack för den! Anna Pavlova reste runt och fick folk att få upp ögonen för dans. Jag kan absolut tänka mig att gå i hennes fotspår. Eller sitta i riksdagen och säga ”Hallå, kultur! Tänk på oss!”

Nathalies tips om du vill bli dansare

  • Satsa, allt är möjligt! Går du in för det kan du lyckas.
  • Sök en utbildning. Det är viktigt att börja när man är ung. Kungliga balettskolan är alternativet för att bli balettdansös från 10 års ålder och uppåt. Innan dess finns det fler mindre balettskolor runtom i landet. Självklart finns det också andra dansutbildningsställen som Balettakademien och Base 23 för alla åldrar.
  • Klassisk balett kräver striktare former, men med glädje och vilja kommer du långt.
  • Hör dig för vilka lärare som är bra. Personkemi är viktigt.

Fakta: Dansare

  • En dansares karriär är kort. Klarar du av att hålla dig skadefri går du i pension strax efter att du fyllt 40.
  • Lönerna är jämställda mellan manliga och kvinnliga dansare. Ingångslönen ligger runt 19 000 kronor för fast anställda dansare. Höjningar görs för solister och för ålder.

"Med tanke på utbildning och specialisering borde lönerna vara högre. Men det är klart, vi räddar inte liv." säger Nathalie.

Relaterat:

Utbilda dig till det som är din passion

Skolan som ska skapa musikalproffs

Linnea lever sin musikaldröm

Per Samuelson


Annonser