5 fördelar med att plugga på yrkeshögskola

Vilka är fördelarna med att plugga på en yrkeshögskola? Det finns många olika utbildningsformer och det är inte lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. Här listar vi fem fördelar med att plugga på yrkeshögskola för att hjälpa dig ta reda på om en YH-utbildning passar dig.   

Yrkeshögskola är en eftergymnasial utbildning som kombinerar teori med praktik ute på arbetsplatser, vilket även kallas lärande i arbete, LIA. Du utbildar dig till ett specifikt yrke som du efter studierna kan arbeta inom. Låter det intressant? Läs vidare för att veta fördelar med att plugga på en yrkeshögskola. 

1. Stor chans till jobb 

En YH-utbildning bygger på arbetsmarknadens behov av en viss yrkeskompetens och ger dig därför stora möjligheter till jobb direkt efter utbildningen. Du utbildas till en tydlig yrkesroll som är aktuell, vilket gör att du är efterfrågad i arbetslivet när du är klar med utbildningen. 

2. Korta utbildningar 

YH-utbildningar är oftast mellan ett till två år långa, vilket gör att du som vill komma ut i arbetslivet fort inte behöver studera i många år för att börja jobba.  

Det finns även korta YH-utbildningar för dig som är yrkesverksam och vill förnya din kompetens inom ditt yrke eller byta bana i arbetslivet. De är framtagna för att vara flexibla så att du kan välja om du vill studera på heltid, deltid eller distans. En kort YH-utbildning kan vara allt från en vecka till ett halvår, men i snitt fem till sex veckor.  

Hitta korta YH-utbildningar här

3. Praktik är en stor del av utbildningen 

En anledning till yrkeshögskolans popularitet är praktiken. Under en YH-utbildning finns det möjlighet till flera veckors praktik som utvecklar färdigheter i det arbetsområde du utbildar dig inom. Praktiken utgör cirka 25-30 procent av studietiden och det är inte omöjligt att få anställning på praktikplatsen efter examen. 

4. Rätt till CSN 

Alla yrkeshögskolor berättigar till studiemedel från CSN och de flesta är avgiftsfria.  

5. Behörighet på flera sätt 

Om du saknar rätt behörighet eller betyg från gymnasieskolan kan du söka på något som kallas reell kompetens. Det är den samlade kompetens som du har fått via arbetsliv, föreningsliv, personalutbildning eller annan kursverksamhet. En yrkeshögskola kan därför passa dig som har andra meriter att gå på.

Alla YH-utbildningar

Senast uppdaterad: 16 dec 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är det dyrast att plugga

Örebro är billigast – och Göteborg dyrast. Det visar Länsförsäkringars sammanställning över vad det kostar att leva som student i olika städer. Länsförsäkringar har tittat på de största utgifterna man har som student, det vill säga bostad, mat, träning, lokaltrafik och försäkring. Sammanställningen visar att bostad är dyrast i Stockholm, men totalt sett hamnar huvudstaden först på femte plats.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-12

"Våga drömma och satsa stort"

Det bästa valet Alexandra Thuresson, Natalie Sternoff och Sofie Bellis gjort är att gå en YH-utbildning som gett erfarenhet av näringslivet. Läs om tipsen hur du kan få ett försprång i livet!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-30

Utbildningar med stora jobbmöjligheter

Fastighetsbranschen växer – och skriker efter utbildad arbetskraft. På John Ericsson Institutet (JEI) utbildas fastighetsförvaltare, fastighetstekniker och fastighetsingenjörer och de har en ljus arbetsmarknad.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön