09 jan 2024

5 fördelar med att plugga på yrkeshögskola

Vilka är fördelarna med att plugga på en yrkeshögskola? Det finns många olika utbildningsformer och det är inte lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. Här listar vi fem fördelar med att plugga på yrkeshögskola för att hjälpa dig ta reda på om en YH-utbildning passar dig.   

Yrkeshögskola är en eftergymnasial utbildning som kombinerar teori med praktik ute på arbetsplatser, vilket även kallas lärande i arbete, LIA. Du utbildar dig till ett specifikt yrke som du efter studierna kan arbeta inom. Låter det intressant? Läs vidare för att veta fördelar med att plugga på en yrkeshögskola.

Hitta en YH-utbildning här

1. Stor chans till jobb 

En YH-utbildning bygger på arbetsmarknadens behov av en viss yrkeskompetens och ger dig därför stora möjligheter till jobb direkt efter utbildningen. Du utbildas till en tydlig yrkesroll som är aktuell, vilket gör att du är efterfrågad i arbetslivet när du är klar med utbildningen. 

2. Korta utbildningar 

YH-utbildningar är oftast mellan ett till två år långa, vilket gör att du som vill komma ut i arbetslivet fort inte behöver studera i många år för att börja jobba.  

Det finns även korta YH-utbildningar för dig som är yrkesverksam och vill förnya din kompetens inom ditt yrke eller byta bana i arbetslivet. De är framtagna för att vara flexibla så att du kan välja om du vill studera på heltid, deltid eller distans. En kort YH-utbildning kan vara allt från en vecka till ett halvår, men i snitt fem till sex veckor. 

Hitta korta YH-utbildningar här

3. Praktik är en stor del av utbildningen 

En anledning till yrkeshögskolans popularitet är praktiken. Under en YH-utbildning finns det möjlighet till flera veckors praktik som utvecklar färdigheter i det arbetsområde du utbildar dig inom. Praktiken utgör cirka 25–30 procent av studietiden och många gånger är det inte omöjligt att få anställning på praktikplatsen efter examen. 

4. Rätt till CSN 

Alla yrkeshögskolor berättigar till studiemedel från CSN och de flesta är avgiftsfria.  

5. Behörighet på flera sätt 

Om du saknar rätt behörighet eller betyg från gymnasieskolan kan du söka på något som kallas reell kompetens. Det är den samlade kompetens som du har fått via arbetsliv, föreningsliv, personalutbildning eller annan kursverksamhet. En yrkeshögskola kan därför passa dig som har andra meriter att gå på.

Alla YH-utbildningar

Senast uppdaterad: 09 jan 2024

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Yrkeshögskola: Växande intresse

Det finns platser kvar på yrkeshögskoleutbildningar, även om intresset ökar konstant. Yrkeshögskola vinner mark med den nära kopplingen till näringslivet och stor del praktik. Intresset för yrkeshögskoleutbildningar ökar konstant. – Det verkar vara fler som som har fått upp ögonen för YH-utbildningar, vi har 20 till 25 procent fler ansökningar till våra utbildningar i år i jämförelse med förra åre ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-23

Jobb redan under praktiken

Isabelle tröttnade på att hoppa runt på olika deltidsvik i klädbutiker. Hon googlade "Yrkeshögskola" för att se vad hon fick upp. En träff på Allastudier.se väckte hennes intresse. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Medieinstitutet det självklara valet för många studenter

Vill du utbilda dig inom webb, media, kommunikation och marknadsföring? Läs mer om yrkeshögskolan Medieinstitutet och hur de ser till att nio av tio studenter har jobb efter examen!

Läs mer