Billig kurslitteratur för fattiga studenter
07 okt 2021

Billig kurslitteratur för fattiga studenter

Det finns billiga alternativ till dyr kurslitteratur. Campusbutiken på Stockholms universitet säljer begagnat till bra priser.

Med en skral studiekassa och dyr kurslitteratur kan det vara svårt att få slantarna att räcka till. På Stockholms universitet har studentkåren löst problemet genom att dra igång Campusbutiken, en andrahandsbokhandel för kurslitteratur.

– Studenterna är överraskade och glada för att allt är så billigt och att de kan få pengar tillbaka på sina egna böcker, säger Sophie Atkins, 28, som är vikarierande butikschef på Campusbutiken.

Butiken är särskilt populär vid terminsstart. Då kan studenterna få stå i kö upp till en timme. Trots att butiken bara tar 20 procent av bokpriset i provision går verksamheten bra och omsättningen är hög. Medlemmar i studentkåren får rabatt.

– Vi försöker samarbeta med institutionerna så att vi kan lägga fram rätt böcker, säger Sophie.

Tidigare har hon pluggat holländska, engelska och kulturstudier i Holland, England och i Uppsala. I dag köper Sophie inga böcker i butiken eftersom hon jobbar på heltid. Men flera i personalen studerar och köper billiga böcker.

– Det är jättekul att jobba här! Min personal är jättefin. Det är viktigt för oss att det alltid finns böcker åt kunderna och det är en stolthet för personalen att de kan säga ”jag känner till den boken, den har gul rygg”. Vi kan många titlar utantill.

Tips: Hitta billig kurslitteratur

Internet
På nätet finns flera bokhandlare som har lägre priser än i butik. Sophie föreslår Lycknis eller Adlibris. Du kan också annonsera på olika forum och i sociala medier.

Sätt upp lappar
Skriv ner vilka böcker du vill bli av med och vilka du vill köpa. Sätt upp lappar på alla anslagstavlor på din skola eller institution. Glöm inte priser och telefonnummer.

Biblioteket
Många kursböcker finns på det lokala biblioteket eller går att beställa. Lite tråkigt är att du inte får stryka under eller anteckna i marginalen. Å andra sidan är det gratis.

Relaterat

Så tar du kontroll över studentekonomin

Utbildningarna som lönar sig mest

Expertens bästa ekonomitips

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-11

Studenter kramas – genom Facebook

Är det mörkt och kallt i vinter? Ett upprop har lösningen för världens alla studenter: Slå armarna om varandra! Krama en student! Det är budskapet i en Facebook-grupp som snabbt fått många medlemmar över hela världen. Idag, 13 december, är det den internationella ”Krama en stressad student-dagen”. – Jag trodde verkligen att jag bara skulle få 1 000 till 5 000 personer, och nu är vi fler än 150 000 ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Stockholms universitet populärast

Totalt färre antagna våren 2013 än året tidigare. Stockholms universitet populärast och Luleå tekniska universitet ökar mest. Det är resultatet när VHS presenterade den senaste antagningsstatistiken till högskolan. Antagningsbeskeden för urval 1 vårterminen 2013 har nu skickats ut till de sökande. Totalt har 172 742 personer antagits till en utbildning i vår.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Slipp pluggstressen i jul

För studenter rivstartar oftast året med en tentaperiod i januari, vilket kan göra det svårt att slappna av under julledigheten. Psykologen och studietekniksexperten ger tips på hur du hittar balansen i jul. För högskolestudenter kan julledigheten vara en stressig period eftersom terminen inte slutar förrän i januari och de avslutande tentorna ligger direkt efter ledigheten.
Läs mer