Visa allastudier.se som: Mobil

Businesstudier i Kalifornien

Fredrik och Anna pluggar just nu i Santa Barbara i Kalifornien. Och de ångrar inte sitt val.

Fredrik Eklund och Anna Wallsten går första året på IBS och har just börjat första året på IBS Business program på Santa Barbara City College. De bestämde sig för att ta steget ut i världen eftersom de ville vidga sina vyer och testa något nytt. Möjligheten att skaffa sig en upplevelse för livet med IBS lockade och Kalifornien var den del av USA som hade störst dragningskraft på Anna och Fredrik.

Fredrik har valt inriktningen management och Anna läser marketing. De valde mellan att åka till Santa Monica, San Diego och Santa Barbara. Valet föll på Santa Barbara eftersom det är en lagom stor stad där många unga människor bor.

– Det ligger ungefär två timmars bilfärd från Los Angeles och det finns många spännande utflyktsmål i närheten, bland annat Las Vegas, San Fransisco och Los Angeles. På Santa Barbara City College går drygt 17 000 studenter, varav ett par hundra kommer från olika delar av världen. Det skapar en härlig stämning här och det händer alltid något kul på och kring campus, säger Anna.

Lätt att skaffa nya vänner

De har hunnit vistas drygt två månader i Santa Barbara och har redan skaffat sig ett stort internationellt nätverk. Fredrik och Anna har bland annat lärt känna japaner, sydamerikaner och andra européer. Det har varit lätt att lära känna folk och de har även kontakt med en del svenskar.

– Innan vi åkte hit så fick vi en lista från IBS där de listade alla svenskar som skulle åka till Santa Barbara samtidigt som oss. Många tog kontakt med varandra redan innan de åkte för att utbyta tips och erfarenheter, säger Fredrik.

På fritiden umgås de med sina nya vänner och passar på att se sig omkring i omgivningarna. De är också aktiva i idrottsföreningen på college och har bland annat varit och tittat på en match i amerikansk fotboll på skolans egen idrottsarena.

Engelskan har inte visat sig vara något problem för Anna och Fredrik. Jämfört med många andra internationella studenter så har svenskar bra engelskkunskaper och de lär sig mer engelska under sin tid i Santa Barbara.

Engagerade lärare med praktisk erfarenhet

– Om man har medelbra kunskaper i engelska och är villig att lära sig mer så räcker det gott och väl för att man ska kunna hänga med i undervisningen. En sak som skiljer college från svenska högskolor är lärarnas engagemang och bakgrund. De allra flesta lärare har lång yrkeserfarenhet från det område som de undervisar i. Flera av våra driver eller har drivit företag tidigare och det märks att de verkligen vet vad de pratar om när de undervisar. Det gör det också lättare att omsätta sina kunskaper i praktiken, säger Fredrik.

Efter året på IBS Business Program så funderar Anna och Fredrik på att stanna kvar ytterligare en tid i USA. Att resa runt och se mer av landet lockar, liksom att plugga vidare. Efter det inledande året så är det möjligt att bygga på sin utbildning ytterligare något eller några år. De kan också tänka sig att jobba en tid i Kalifornien.

– Det är lätt att förälska sig i livsstilen här i Kalifornien. Det sköna klimatet och de vänliga människorna gör att vi verkligen trivs. Santa Barbara ligger nära stranden och det är också härligt, säger Anna.

Tryggt att ha IBS som stöd

Fredrik rekommenderar alla som funderar på att plugga utomlands i IBS regi att ta chansen och åka. Sannolikheten att det ska bli ett lyckat projekt är stor, inte minst tack vare den hjälp som IBS bidrar med.

– Vi är glada att vi valde att anlitade IBS. De hade svar på alla våra frågor och tog dessutom hand om pappersarbetet. Det krävdes faktiskt mer pappersarbete innan vi åkte hit än vi trodde och det kändes tryggt att IBS hjälpte till med det, säger Fredrik.

IBS har också en kontaktperson i Santa Barbara som Anna och Fredrik kan kontakta om de har frågor eller om något oväntat skulle ske på plats och det bidrar också till tryggheten.

– Vi ångrar definitivt inte att vi åkte hit. Det är verkligen en personlig merit och ett bra sätt att skaffa sig nya erfarenheter. När vi söker jobb sen så kommer det nog också att vara en merit att vi har bott och pluggat här i USA, säger Fredrik.

Fakta

IBS, International Business School, erbjuder eftergymnasiala utbildningar på college och universitet utomlands inom många områden. IBS som fyller 20 år i år är en del av STS med 50 års erfarenhet.

Mer om businessutbildningen vid Santa Barbara City College

Mer om IBS samtliga programutbildningar - ofta med praktik - och om de college/universitet de erbjuder.


AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 29 aug 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-27

Läkarstudier utomlands

Har du funderat på att läsa din läkarutbildning utomlands? Det kan vara en alternativ väg för dig som tycker att det känns omöjligt att komma in på läkarprogrammet i Sverige. I den här artikeln kan du få information om hur läkarprogrammet ser ut i olika länder och hur man ansöker, samt information om behörighetskrav och kostnader. Börja plugga en läkarutbildning utomlands idag! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

8 fördelar med att plugga utomlands

Varför ska du plugga utomlands? Större förståelse för andra kulturer, bredare kontaktnät och starkare språkkunskaper är några anledningar. Läs om fler fördelar här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

TOEFL – språktest i engelska

TOEFL mäter din förmåga att använda och förstå engelska på universitetsnivå. Det är det största och vanligaste språktestet i engelska och används av universitet i hela världen.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön