Visa allastudier.se som: Mobil

Studiedestination: New York

Funderar du på att studera i “The Big Apple”? New York har en skön mix av människor från hela världen och eftersom många är nyinflyttade är det en lätt stad att komma till som student. Det är heller inte ovanligt att se kändisar!

Att studera i USA

Att vara student på ett amerikanskt universitet är lite annorlunda än i Sverige och ofta upplever studenter att det är tuffare att studera i USA. Det är inte ovanligt att du måste göra betygsgrundande quiz om kursmaterialet varje lektion, och det är alltså viktigt att man presterar bra under hela terminen. Konkurrensen kan kännas hög eftersom de amerikanska studenterna betalar väldigt mycket pengar för sina kurser, och därför är väldigt motiverade att klara kurserna. Men samtidigt får man ofta mycket stöd, och det finns mentorer som hjälper till med exempelvis engelskan.

Ekonomin är den största nackdelen med att plugga in New York. USA är ett av de länder med högst studieavgifter i världen. Studiemedlet från CSN täcker en del, men oftast inte alla, utgifter. Det kan därför vara bra att spara ihop så mycket pengar som möjligt innan du åker till New York för att plugga. Det finns så mycket att göra och det blir betydligt roligare med pengar.

Tänk på detta om du vill plugga i New York:

Var noga när du väljer skola

Skolorna i USA håller varierande nivå med varierande studieavgifter. Det är viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om de olika skolorna och gärna prata med tidigare studenter innan du tar ett beslut.

Kolla boendet med skolan

Att fixa boende på egen hand i New York är en krånglig och svår process. Därför är det viktigt att ta reda på vilken typ av boende du kan fixa genom skolan, och vad det kostar. Universitet i New York är annorlunda än andra amerikanska universitet eftersom de inte har ett universitetsområde (campus) med studentrum. De allra flesta skolor i NY brukar ändå erbjuda studentboende i någon form, så spana in vad som gäller för just universitetet du är intresserad av!

Gör en budget

USA är ett av de länder med högsta studieavgifter i världen och studiemedlet från CSN täcker oftast inte både studieavgift och levnadskostnader. New York är dessutom en stad med enormt stort utbud av nöjen och shopping så för att få en bra vistelse, försök spara ihop så mycket pengar som möjligt innan avresa.

Kolla upp stipendier

Stipendier förekommer ofta på amerikanska universitet. Du som exempelvis har höga betyg, är bra på någon sport, eller har andra erfarenheter som skolan skulle kunna sätta extra värde på har goda möjligheter att få stipendier. Du kan också söka genom svenska fonder och stiftelser.

Sök visum i tid

Du måste ha ett studentvisum när du pluggar i New York. För att få visum krävs att du gör en kort intervju på Amerikanska ambassaden i Stockholm. Se till att vara ute i god tid!

new york

Studenternas bästa New York-tips:

Bästa gratisnöjet:

 • Museum of Modern Art med gratis inträde på fredagskvällar
 • 230 (230 5th Avenue) lounge med Empire State Building som utsikt
 • Central Park på sommaren med gratis teaterföreställningar och konserter i parken. Promenera över Brooklyn Bridge en fin dag och följ upp med lite skönt häng i Brooklyn.

Bästa området att bo i som student:

 • Washington Heights: Billigt och nära till Midtown
 • Bedford-Stuyvesant: Ungt och livat
 • Bushwick: Billigt och artistiskt.

Bästa stället för tentaplugg:

 • The Public Library som inte bara är ett känt bibliotek utan även har gott om plats för dig som behöver studera i lugn och ro.

Bästa matstället/caféet för en liten plånbok:

 • Burger Joint på Le Parker Meridien Hotel: Mycket wowkänsla för lite pengar
 • Clinton Street Baking Company: Fantastiska blåbärspannkakor, perfekt för en brunch
 • EJ's Luncheonette: Klassisk amerikansk diner, meny för både frukost, lunch och middag
 • Café Gitane i Nolita: Avslappnat och marockanskt
 • Streetfood som finns överallt: Våga prova vagnar som står i gathörnen, du blir nästan alltid positivt överraskad.

Klicka här för att hitta din drömutbildning i New York!

Vill du veta mer om hur det är att studera i USA, och kanske få lite tips inför din ansökan? Då kan du läsa mer här: 

Studera i USA

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-30

Studera i USA

Vad roligt att du vill plugga i USA! Du har en spännande och lärorik tid framför dig. Det här är en guide för dig med allt du behöver veta om ansökan, betyg, visum och mycket me

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

TOEFL – språktest i engelska

TOEFL mäter din förmåga att använda och förstå engelska på universitetsnivå. Det är det största och vanligaste språktestet i engelska och används av universitet i hela världen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-20

Hitta ett idrottsstipendium i USA

I USA finns fler än 1 000 lärosäten där hundratusentals studenter finansierar sina studier genom idrottsstipendier. Stipendier kan täcka alla eller delar av kostnaderna för studietiden på ett amerikanskt college eller universitet. Idrottsstipendier i USA Collegeidrotten i USA har en lång tradition och stor ekonomisk betydelse – både för skolor och studenter.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön