Visa allastudier.se som: Mobil
Christine Elias i Central Park

Studiedestination: New York

Christine Elias delar våningssäng och har inget kök. Men det är det värt. Hon får nämligen chansen att lära känna New York på djupet genom att studera och praktisera där under en termin.

Kombinationen av studier, praktik och New York var helt rätt för mig som vill satsa på karriär och samtidigt upptäcka en av de häftigaste städerna i världen, säger Christine.

New York är en skön mix av människor från hela världen och i stort sett alla är nyinflyttade vilket gör det till en lätt stad att komma till som student. Och det är inte ovanligt att se kändisar.

Det känns som jag lever ett dubbelliv på något sätt, som om det egentligen inte är jag som befinner mig här. Det känns verkligen som att vara i en film.

Att vara student på ett amerikanskt universitet är lite annorlunda än i Sverige.

Det är tuffare att studera i USA. Man ska prestera varje lektion eftersom man får frågor och blir betygsatt på det. Konkurrensen är högre eftersom amerikanerna är väldigt studiemotiverade, de betalar mycket pengar för sina kurser och är därför tvingade att klara kurserna. Samtidigt får man mer hjälp än i Sverige, det finns mentorer som hjälper till med t ex engelskan.

Ekonomin är den stora nackdelen med att plugga in the city. USA har världens högsta studieavgifter. För Christine täcker studiemedlet från CSN det mesta men hon står själv för fickpengarna.

Mitt främsta råd är att spara ihop så mycket pengar som möjligt innan man kommer hit för att plugga. Det finns så mycket att göra och det blir betydligt roligare med pengar, säger Christine.

Tänk på detta om du vill plugga i New York:

Var noga när du väljer skola
Skolorna i USA håller varierande nivå med varierande studieavgifter. Det är viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om de olika skolorna, prata med tidigare studenter innan du tar ett beslut.

Kolla boendet med skolan
Att fixa boende på egen hand i New York är en krånglig och ganska svår pappersprocess. Därför är det viktigt att ta reda på vilken typ av boende du kan fixa genom skolan, och vad det kostar. New York-universitet är annorlunda än andra amerikanska universitet eftersom de inte har ett universitetsområde (campus) med studentrum. De flesta skolor i NY brukar ändå erbjuda studentboende i någon form.

Gör en budget
USA har världens högsta studieavgifter och studiemedlet från CSN täcker oftast inte både studieavgift och levnadskostnader. New York är dessutom en stad med enormt stort utbud av nöjen och shopping så för att få en bra vistelse, försök spara ihop så mycket pengar som möjligt innan avresa.

Kolla upp stipendier
Stipendier förekommer ofta på amerikanska universitet. Har du bra betyg eller har något på ditt CV som gör att du gör skolan till ett bättre, roligare ställe har du möjlighet att få stipendier. Du kan också söka genom svenska fonder och stiftelser.

Sök visum i tid
Du måste ha ett studentvisum när du pluggar i New York. För att få visum krävs att du gör en kort intervju på Amerikanska ambassaden i Stockholm. Se till att vara ute i god tid!

Studenternas bästa New York-tips:

Bästa gratisnöje:

 • Museum of Modern Art med gratis inträde för studenter.
 • 230 (230 5th Avenue) lounge med Empire State Building som utsikt.
 • Central Park på sommaren med gratis teaterföreställningar och konserter i parken. Promenera över Brooklyn Bridge en fin dag och följ upp med lite skönt häng i Brooklyn.

Bästa område att bo som student:

 • Brooklyn, Soho och Lower East Side: Ungt och livat.
 • Financial District: Stelt och tråkigt men billigt och fräscht.
 • Upper West Side: Bra mellannivå.

Bästa ställe för tentaplugg:

 • The Public Library som inte bara är ett känt bibliotek utan även har gott om plats för dig som behöver studera i lugn och ro.

Bästa matställena/caféerna för liten plånbok:

 • Café Gitane i Nolita: Avslappnat och marockanskt.
 • Burger Joint på Le Parker Meridien Hotel: Mycket wowkänsla för lite pengar.
 • Alice’s Tea Cup, Upper West/East Side: Myspysigt tedrickande.
 • Clinton Street Baking Company: Fantastiska blåbärspannkakor, perfekt för en brunch.
 • Streetfood som finns överallt: Våga prova vagnar som står i gathörnen, du blir nästan alltid positivt överraskad.
Programmet som kombinerar studier och praktik

Christine pluggar på The Institute for International Business vid State University of New York, där du får uppleva både amerikansk studiemiljö och praktik inom ekonomi/marknadsföring/kommunikation på något företag på Manhattan. Study Abroad är förmedlingen i Sverige som har hjälpt Christine dit.

Andra utbildningar i USA, New York dit du kan få hjälp i Sverige.

Läs mer: Program i Sverige där du får resa

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 13 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så tar du dig ut i Europa

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU. Tips: Så tar du dig ut i Europa.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-01-31

Hitta vägen till utlandet på mässan

Collegeliv i Kalifornien, språkkurs i Barcelona, praktik i Kina eller volontärarbete i Brasilien? På AllaStudier.se:s utlandsmässa finns något för alla smaker.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-21

SAT - högskoleprov i USA

SAT är ett amerikanskt högskoleprov som du kan göra för att komma in på drömuniversitetet i USA. Förbered dig väl för att briljera på testdagen.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön