12 okt 2021

Bäst i Sverige på företagande

Entreprenörskap blir viktigare i den nya gymnasieskolan. Malmö Borgarskola är bäst i Sverige på ung företagsamhet. Där omvandlar eleverna vardagsproblem till affärsidéer.

Mobilladdare som drivs av din cykel och miljövänliga tuggummin i förpackning med extraficka för tuggade tuggummin. Det är några av de affärsidéer som eleverna på Malmö Borgarskola kläckt under året. Skolan är enligt Ung Företagsamhet bäst i Sverige på att få fram entreprenörsandan hos eleverna, nyligen vann de SM som ”Bästa UF-skola”.

– Vi marknadsför oss som ”Sveriges antagligen mest miljövänliga tuggummileverantör”, säger Emelie Nortén, 19 år och VD i företaget SmileGum UF.

Affärsidén  är att importera helt naturliga tuggummin utan kemikalier från Finland och förpacka dem på ett nytt, smartare sätt.  Förpackningen har en extraficka där man kan lägga tuggade tuggummin.

– Det är jag som tuggar tuggummi hela tiden på lektionen och jag saknade någonstans att göra av mina tuggade tuggummin. Vår förpackning kan man ha nytta av på lektionen, på bussen, på bion, säger Amanda Lundahl, 18 år och  säljansvarig i företaget.

Tillsammans med  Benjamin Maxhari, 18 år och Aleksandar Milosavljevic 19 år driver de UF-företaget precis som ett vanligt företag, med coachning av lärare en och en halv timme i veckan.

Susann Rasmusson är UF-samordnare på skolan och tror att utmärkelsen som bästa UF-skola beror främst på engagemang.

– Vi har en skolledning som satsar och många diplomerade UF-lärare som brinner för det de gör, säger Susann.

Medlemmarna i SmileGum UF är alla rörande överens om att det här är ett kul sätt att lära sig.

– Alla ämnen man har läst i skolan kopplas ihop på ett bra sätt. När vi skulle göra årsredovisningen fick man gå tillbaka och titta på hur det var man bokförde nu igen, säger Aleksandar.


Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en ideell förening som samverkar med skolan för att få unga människor mer företagsamma och för att få fler företag i Sverige. Genom tre olika utbildningskoncept får unga utveckla kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap.

Undersökningar visar att 24 procent av dem som drivit UF-företag, tio år senare har företagarerfarenhet. I snitt anställer de fyra personer vilket gör att dessa elever har bidragit till minst 180 000 nya arbetstillfällen.

Källa: Ung Företagsamhet

Tre tips för att locka fram entreprenören i dig

Tänk på att du inte måste uppfinna något helt nytt
Du kan vidareutveckla något som redan finns. Det kan handla om att t ex förpacka på ett nytt sätt.

Tänk: Allt går!
Våga se möjligheter, våga utmana.

Hitta behov
Utgå från dig själv och fundera på vad du själv saknar i din vardag. Då finns det säkert fler som saknar det.

Mer om företagande i skolan

Olof pluggar och driver fyra företag

Unga företagare - redan i skolan

Unga företagare på filmfestivalen i Cannes

Kreativitet - ditt mentala guld

Så tänker du kreativt

Skydda din idé - den kan vara en guldgruva

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Pedofil fick starta gymnasieskolor

En dömd pedofil fick starta tre friskolor i Stockholm. Idag har han lämnat över ledningen till kvinnlig hallick. En dömd pedofil har startat och drivit tre fristående gymnasieskolor i Stockholmsområdet, uppger TV 4 Nyheterna. År 2000 fick den 47-årige mannen tillstånd att starta friskolorna, trots att han mindre än två år tidigare avtjänat ett treårigt fängelsestraff för att ha haft samlag med en ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Svårt att välja rätt efter gymnasiet?

På våren är det dags att söka till folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet. Alice, 18, är inte säker på vad hon ska söka. Så säger experten. På fredag är det sista dagen för att söka till högskola och universitet. Nu i dagarna har dessutom många folkhögskolor och yrkeshögskolor sina ansökningsdagar. Det har blivit dags att skicka in din ansökan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

De förbereder sig för uniform

Drivs du av fysiska och psykiska utmaningar, tycker om att plugga samtidigt som du inte räds att vara ute i skog och natur? På samhällsvetenskapsprogrammet med SOS-profil lär du dig leda en grupp och får koll på vad uniformsyrken innebär. De nationella gymnasieprogrammen ser inte likadana ut överallt, det finns många lokala profiler som ger lite extra krydda åt gymnasiestudierna.
Läs mer