18 okt 2021

Deras jobb: Granska Nobelklänningarna

Christian Augustinson och Marlowe Klingvall har jobbat hårt för att ta sig till Nobelfesten, de chefar över alla studenter med en uppgift under festligheterna. Metro träffade dem mitt i de glödheta förberedelserna

Christian Augustinson och Marlowe Klingvall är övermarskalkar på årets Nobelfest. Det innebär att de har ansvaret för studenterna i marskalkskåren och fanborgen, och ser till att alla de studenter som har uppgifter under Nobelfesten gör vad de ska, vid rätt tillfälle. Som att överlämna mikrofonen till kungen eller vara fanbärare under prisceremonin.

Hur kom det sig att just ni fick det här ärofulla uppdraget?

– Det går i arv (skratt). Min mor hade faktiskt samma post 1967-69 så nobelfestligheterna var heliga hemma hos oss. Vi satt klistrade framför tv:n och hon berättade mycket som inte framkom i tv. Skämt åsido så har både jag och Christian varit engagerade i kåren under vår studietid och förra året arrangerade vi Valborgspubrundan, som också är ett stort studentevenemang, säger Marlowe Klingvall.

Vilken har varit er knepigaste uppgift?

– En lite udda uppgift har varit att granska alla studenters klänningar. Marskalkskårens klädsel ska vara enhetlig och det finns riktlinjer på att klänningarna ska vara diskreta och fina, de får till exempel inte vara för utmanande, berättar Christian Augustinson.

Vad får inte hända idag?

– En av våra viktigaste uppgifter blir att se till att ingen av fanbärarna svimmar, förra året var det två personer som fick tas därifrån tidigare av den anledningen. Vi ska se till att de dricker mycket vatten, det blir väldigt, väldigt varmt i Blå Hallen, säger Christian.

Så får studenten en plats på Nobelfesten

Köp lotter i Nobellotteriet
För den student som vill ha en biljett till Nobelfesten anordnas Nobellotteriet varje år. Genom att köpa lotter à 50 kr/st har man chansen att vinna möjligheten att köpa biljett till festen. 50 vinnare dras, som får köpa parbiljetter för 4000 kr/st. I detta ingår förrätt, varmrätt, dessert, vin samt kaffe och avec.

Engagera dig i en Stockholmskår
De studenter som har en uppgift på Nobelfesten, fanbärare och marskalkar, kommer framförallt från Stockholms olika studentkårer. Det är oftast studenter som är engagerade i kåren på andra sätt. Under Nobelfesten sitter alla marskalker och fanbärare i ett angränsande rum och äter samma meny som andra gäster.

En andra chans på Luciabalen och efterfesten
För den som inte får biljett till själva Nobelfesten har fler möjligheter att träffa pristagare. Luciabalen och Students´ Nobel NightCap, världens mest prestigefulla efterfest, är fester arrangerade av studenter i anslutning till Nobeldagen och brukar locka både pristagare och andra prominenta gäster.

Hitta din högskoleutbildning

Vill du också vinna Nobelpris? Börja plugga på högskolan i höst!

Här hittar du alla högskoleutbildningar i Sverige

Relaterat

Därför valde han att gå med i kåren

Så hittar du rätt studentförening

Hemliga sällskap – nätverka i det dolda

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-07-09

Börja nätverka direkt

En högre utbildning lönar sig nästan alltid. Men för att få ett jobb snabbt efter examen gäller det att redan under studietiden bädda för framtiden. – För att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden den dagen du får ditt examensbevis måste du komplettera studierna med att nätverka, säger Susanna Westgren, arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-22

Bara 13 procent vill till offentlig sektor

Bara 13 procent av studenterna tror att de kan få ett intressant jobb i offentlig sektor. Och färre en av tio förknippar offentlig sektor med personlig utveckling. Hitta utbildningar inom offentlig sektor En ny undersökning från Vision visar att kommuner, landsting och regioner har ett omfattande arbete att göra för att locka till sig framtidens arbetskraft.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-15

Ansökan till högskola – så ansöker du

Ska du söka till högskolan? Här går vi steg för steg igenom hur du gör din anmälan.

Läs mer