Visa allastudier.se som: Mobil

Dubbla examina – smart eller onödigt?

Med en dubbel examen i bagaget öppnar sig fler möjligheter på arbetsmarknaden. Men lönen blir lägre. Du kan behöva tänka både en och två gånger innan du fattar ditt beslut.

En som vill skaffa två examina är Peter Hamnebo, 34. Han tog sin examen som civilekonom 2001 och jobbade några år innan han satte sig i skolbänken igen. Nu pluggar han juristprogrammetGöteborgs universitet.

– Jag kom i kontakt med juridiska frågor när jag jobbade som konsult och såg att jag skulle ha stor nytta av det. Det är klart att det spelade in att jag inte fick jobb. Men jag är nöjd med hur det blev.

Enligt fackförbundet Sacos undersökning ”Är det värt besväret?” från i somras så ger en dubbelexamen i snitt två procent lägre inkomst än att ha en enda examen. Siffrorna är inget som varken förvånar eller avskräcker Peter.

– Nej. Det förvånar mig inte alls, jag trodde faktiskt att skillnaden skulle vara större. Det är inte pengarna som är drivkraften. Jag vill ständigt utvecklas. Det var affärerna som lockade mig att bli civilekonom och sen insåg jag hur stor roll juridiken har.

I framtiden vill Peter jobba som konsult inom affärsjuridik. Mest är han intresserad av krishantering. Där tror han att hans dubbla kompetens kan vara både användbar och eftertraktad.

– Jag tror att det är eftertraktat. Men man får inte så mycket mer betalt. Det är inte dubbelt betalt bara för att man har dubbel examen, säger Peter.

Bra att veta om dubbel examen

  • Peter poängterar att man ska vara säker på sin sak. Om du tar examerna efter varandra så hinner du bli gammal innan första arbetslivserfarenheten.
  • Det krävs mycket engagemang och vilja för att orka sig igenom två utbildningar. Fråga dig om det är värt det.
  • En dubbel examen ger mycket bra perspektiv. Det ena ämnet kan komplettera det andra. Dessutom är det användbart på arbetsmarknaden.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 17 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-10

Högskoleprovet

Högskoleprovet är för dig som är smartare än dina betyg visar. Och så mycket som var tredje student tar sig in på högskolan den vägen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så pluggar du dig till Youtube-toppen

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-05

Toppstudenter blir lärare på utsatta skolor

Henrik Norelius är en av deltagarna i Sveriges första kull – Att få vara med och ändra var livet är på väg för ungdomarna, det är häftigt.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön