06 apr 2022

Experter: Här är framtidens jobb

Forskare, psykologer och tandläkare har goda chanser att få jobb 2021, enligt en ny rapport. Men om du vill bli fotograf ser framtiden inte lika ljus ut. Lista: Här blir det brist, balans och överskott på arbetsmarknaden.

Sökfunktion:

Hitta mer om jobbmarknad och löner

Hitta din utbildning

Vill du bli datavetare, statistiker eller tandläkare? Börja plugga snart så har du mycket goda chanser att få ett jobb om fem år.

Det visar akademikerfacket Sacos årliga rapport ”Framtidsutsikter”. Rapporten är en sammanställning av arbetsmarknadsprognoser från Sacos 23 olika förbund. Den pekar även på att yrken som kommunikatör och samhällsvetare kommer att ha ett överskott av arbetskraft år 2016.

– Det är viktigt att de som går sista året i gymnasiet och ska välja utbildningsinriktning får veta hur arbetsmarknaden ser ut, säger Eva Oscarsson, arbetsmarknadsutredare på Saco.

– Att välja en akademisk utbildning är ett stort beslut och man ska naturligtvis utgå ifrån ­sina egna intressen och egenskaper. Men det är också bra att veta hur karriärmöjligheter och arbetsvillkor ser ut.

Faktorer som påverkar efterfrågan på arbetskraft är till exempel konsumtionsmönster, politiska beslut och teknisk utveckling. Utbudet av arbetskraft påverkas i sin tur av bland annat pensionsavgångar och antal utbildningsplatser.

– Det man vill uppnå är en balans mellan utbud och efterfrågan, men det blir alltid brist inom vissa yrken och överskott inom andra, säger Eva Oscarsson.

– Tidigare år har man till exempel sagt att det kommer bli överskott på bibliotekarier och geovetare, men nu ser vi en balans.

”Skulle gärna vilja fortsätta att forska”

Framöver beräknas det vara brist på forskare vid universitet och högskolor. Ett glädjebesked för Maja Lagerqvist, 31, som är ­ny­utexaminerad doktor i kulturgeografi.

– Jag skulle gärna vilja fortsätta att forska. Det är inte så många som går hela vägen och tar doktorsexamen så jag hoppas kunna få jobb nu, säger Maja.

Innan hon gick doktorandutbildningen ­studerade Maja samhälls­planerarlinjen. Möjligheten att få jobb i framtiden var dock ingenting som hon vägde in i något av valen.

– När det gäller samhälls-planerarlinjen så gick jag mest på intresse. Sedan ­tyckte jag att det vore kul att fortsätta plugga och jag såg en utmaning i att gå forskarutbildningen, säger Maja.

Fakta: Brist, balans och överskott

Inom följande yrken bedöms det om fem år att råda brist, balans eller överskott på arbetskraft:

Brist
Audionombiomedicinsk analytikercytodiagnostikergymnasielärare i yrkesämnenkemistkiropraktorlärare/forskare vid universitet och högskolor, 
matematiker/statistikernaturvetare inom arbetsmiljö
naturvetare inom trädgård och landskappsykolog
receptariereservofficersjukgymnasttandläkare


Balans
Agronomapotekarearbetsförmedlarearbetsterapeut
arkitektyrkenbibliotekariebiologerbrandingenjör
civilekonom/ekonomcivilingenjördietistfysiker
geologhögskoleingenjörjuristjägmästare
lantmästarelogopedlotsläkarelärare i grundskolan
gymnasielärare allmänna ämnentandhygienistveterinär,
naturvetare inom lantbrukofficerpersonalvetaresjukhusfysikersjöbefälskogsmästare
skolledaresocionomspecialistofficer, systemvetare
studie- och yrkesvägledaremiljö- och hälsoskyddsinspektör


Överskott
Beteendevetarekommunikatörmusei- och kulturyrken

Källa: Saco.

Josefin Svenberg

Senast uppdaterad: 06 apr 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Socionom – jobba med människor

Brinner du för samhällsfrågor och möten med människor? Då kanske socionom är rätt väg för dig. Filippa reste till El Salvador. Tycker du om att hjälpa andra människor och engagera dig i samhället? Då kan socionom vara rätt karriär för dig. Som socionom kan du bland annat arbeta som kurator, socialsekreterare, biståndshandläggare och behandlare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Musik & Event – bli hjärnan bakom artisten

Jobba bakom kulisserna på Melodifestivalen, Idol eller en stor musikfestival? Robert Skowronski är artisten som genom utbildningen i dag jobbar bakom några av Sveriges största stjärnor. Med evenemang som Idol och Melodifestivalen har många fått upp ögonen för de jobb som finns bakom artisterna på scenen. Jobb som musikproducent, manager, artistutvecklare och turné- och konsertarrangör är exempel p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Guide: Välj rätt till högskolan

Att välja högskoleutbildning är ett val som påverkar resten av ditt liv.  Vi underlättar ditt tänk inför valet och hjälper dig ta rätt beslut.

Läs mer