08 okt 2021

Kändisarnas okända utbildningar

Vad har Tyra Banks, Hugh Grant, drottning Silvia och Dolph Lundgren gemensamt förutom att vara kända? Jo, de har alla en utbildning vi inte hade en aning om.

Vem har sagt att modeller är dumma? Tyra Banks gör allt för att bevisa motsatsen. Hon är supermodellen som blev programledare, entreprenör och nu senast Harvard-student. När hon fick frågan av tvguide.com tidigare i år om vilket yrke hon egentligen har blev svaret:

– Jag skulle vilja säga "affärskvinna". Hela supermodell-grejen, även om jag inte modellar längre så vill folk fortfarande kalla mig det. Och jag har ju pensionerat mig,

Tyra berättar att hon har pluggat en företagsekonomikurs på Harvard under tre år, med ett kursupplägg på en vecka intensivstudier per år. Anledningen: ett hemligt affärsprojekt som ska lanseras om ett par år där hon anser sig behöva en god bas i affärsvärlden för att lyckas.

– Plus att jag gillar skolan. Jag gillar att räcka upp handen, säger hon till tvguide.com.

Hon berättar också att hon valde att vara anonym det första året.

–Jag gick i skolan för min egen skull – inte för att göra någon sorts uttalande. Så, första året gick jag under ett annat namn, det var mycket incognito. Och sen läckte det ut och jag sa "Ok, låt mig ta kontroll över storyn" och då började jag prata om det, säger Tyra till tvguide.com.

Kändisarnas okända utbildningar

Prins Daniel
Innan prins Daniel träffade sin sessa  hann han plugga till  idrottspedagog vid Lillsveds idrottsfolkhögskola på Värmdö, där han fullföljde fritidsledarlinjen med idrottsinriktning 1994–96. Efter studierna utbildade sig Daniel till personlig tränare på Safe i Sundbyberg.

Madonna
Var en toppstudent under gymnasiet och fick därefter stipendium till University of Michigan, till dansutbildningen. Hon hoppade av under utbildningen för att flytta till New York, där hennes karriär tog fart.

Statsminister Fredrik Reinfeldt
Fredrik tog  civilekonomexamen vid Stockholms universitet år 1990

Brad Pitt
Skådespelaren pluggade journalistik med inriktning advertising på University of Missouri.

Drottning Silvia
Utbildade sig till tolk i München under slutet av 1960-talet.

Hugh Grant
Gick på New College i Oxford där han tog examen i engelsk litteratur. Han fick även erbjudande om ett stipendium till University of London för en PhD, men han tackade nej.

Dolph Lundgren
Lundgren blev historisk när han som första elev någonsin på Ådalsskolan gick ut med högsta möjliga betyg. Pluggade sedan på KTH och tog civilingenjörsexamen i kemiteknik. Har varit utbytesstudent på University of Sydney och även studerat vid högt rankade MIT i USA.

 

Relaterat

Plugga som en prinsessa

Från debut till Hollywood på ett år

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-08-12

Naturälskare – här hittar du karriären

Betyder sommaren att du klättrar i träd, planterar buskar och ständigt har jord under naglarna? Det finns perfekta utbildningar för dig. Och arbetsmarknaden ser ljus ut. Gillar du att jobba med växter och jord kan du få jobba både högt och lågt – bokstavligt talat. Utbilda dig till trädgårdsmästare och gräv gropar, bli arborist och klättra i träd eller jobba med helheten som landskapsarkitekt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-10-28

800 varnade eller avstängda för fusk

Drygt 800 studenter blev avstängda eller varnade under 2012, ungefär samma antal som året innan. Plagiering är fortfarande den vanligaste orsaken till fusk. Antalet studenter som blivit föremål för en disciplinär åtgärd har ökat stadigt de senaste åren. Mellan åren 2009 och 2010 skedde en dramatisk ökning på nästan 50 procent. Universitetskanslersämbetets genomgång av lärosätenas disciplinärenden ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-18

Så hittar du studievägledare

Behöver du hjälp av studievägledare för att hitta utbildning på komvux, högskola eller yrkeshögskola? Kanske vill du studera utomlands men vet inte var du ska vända dig. Vi hjälper dig. 

Läs mer