19 okt 2021

Livet genom en lins

Emil Nordin äter, sover och lever fotografi just nu.
– Jag har helt och hållet fokus på ubildningen, säger han.

Nej, Emil Nordin har inga fasta arbetsdagar. Han läser en bildjournalistikutbildning och går – och bor – på Nordens fotoskola på Biskops Arnö norr om Stockholm.

En del skulle nog säga att han redan är fotograf, eftersom förmågan att ta bra bilder är ett antagningskrav. Och när man som Emil gått två terminer av fem, har flera av eleverna gjort jobb åt stora tidningar.

– Man lär sig faktiskt mer av klasskamraterna än av själva utbildningen, säger Emil.

Skolan ligger lite avsides på en ö i Mälaren, just för att eleverna inte ska distraheras av annat. Emil är 20, en av de yngsta, och har så länge han kan minnas varit intresserad av konst och bild.

– Det var när jag gick en grundkurs i foto på gymnasiet som jag förstod att jag gillar foto mest som uttrycksmedel, säger Emil.

Undervisningen på Biskops Arnö består oftast inte av att sitta på rad i ett klassrum och lyssna på en lärare.

– Vi har till exempel teori om bildbehandling, arkivering eller kamerateknik, men mest handlar det om att utföra projekt, som att ta ett yrkesporträtt eller ett sportfoto. Man brukar få en vecka på sig att bli klar, berättar Emil.

Skolan har ett stort bibliotek med – ofta dyra – fotoböcker att inspireras av. Utbildningen är kostnadsfri men material och resor får man betala själv.

– Jag känner att det är en bra utbildning för den nisch jag vill syssla med.

En hel del marknadstänkande ingår också.

– Ett av målen med kursen är att man ska ha startat företag innan man går ut, säger Emil, som räknar med att kombinera frilansande med vikariat, i alla fall i början.

Här kan du plugga till fotograf

Bildjournalistik. Biskops Arnö är den enda KY-utbildningen inom bildjournalistik i Sverige. KY betyder kvalificerad yrkesutbildning och är ett alternativ till högskolan.

Reklamfoto. En fotograf kan jobba både med reklam och journalistik. En KY-utbildning inriktad på reklamfoto finns på Gamleby folkhögskola.

Fler skolor. Mest kända fotoskolan är kanske Högskolan för fotografi, som är en del av Göteborgs universitet. Bildjournalistutbildningen på Mittuniversitetet i Sundsvall har också gott rykte.

Kurser. Ansökan till kurserna sker med arbetsprover. Om du gått kurser i fotografi vid studieförbund eller annan folkhögskola är det till stor hjälp vid ansökan. Du behöver också sätta dig in i hur det är att vara skrivande journalist eller copywriter och företagare.

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Här försvinner lärarna – till landslaget

Folkhögskolan med ett lyxproblem: Lärarna är för bra. Utbildningen på Storumans folkhögskola har genom åren fostrat flera slalomtalanger, bland annat Patrik Järbyn, Jessica Fjällryd och Jens Byggmark. – Vi har tänkt producera ännu fler! Vi lyder inte under skolverket så vi läser bara de sju kärnämnena. Det ger oss mer tid att träna, säger Per-Joar Björnstad, rektor på Storumans folkhögskola.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-11

Lär dig nytt – på nytt sätt i sommar

Sommaren är här med sol och lata dagar. För de flesta. Andra tar vara på sommaren för att lära sig något nytt. Det finns massor av spännande korta sommarkurser på folkhögskolor runt om i landet. Få vet att det hålls hela 650 sommarkurser på 75 folkhögskolor runt om i Sverige i sommar. De allra flesta är 5- dagarskurser med inrikting mot friskvård, musik, konst och skrivande.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Mässan som tar dig framåt

Över 120 utställare finns på plats när mässan Kunskap & Framtid öppnar på Svenska Mässan på torsdag, för alla som är sugna på att utbilda sig. Nytt för i år är ett kreativt torg där man kan få bättre inblick i vad utbildningar inom konst, design, hantverk och mode kan leda till. Ingenjörsutbildning i Luleå, läkarprogram i Ungern eller pilotutbildning i Norge?
Läs mer