Visa allastudier.se som: Mobil

Livet genom en lins

Emil Nordin äter, sover och lever fotografi just nu.
– Jag har helt och hållet fokus på ubildningen, säger han.

Nej, Emil Nordin har inga fasta arbetsdagar. Han läser en bildjournalistikutbildning och går – och bor – på Nordens fotoskola på Biskops Arnö norr om Stockholm.

En del skulle nog säga att han redan är fotograf, eftersom förmågan att ta bra bilder är ett antagningskrav. Och när man som Emil gått två terminer av fem, har flera av eleverna gjort jobb åt stora tidningar.

– Man lär sig faktiskt mer av klasskamraterna än av själva utbildningen, säger Emil.

Skolan ligger lite avsides på en ö i Mälaren, just för att eleverna inte ska distraheras av annat. Emil är 20, en av de yngsta, och har så länge han kan minnas varit intresserad av konst och bild.

– Det var när jag gick en grundkurs i foto på gymnasiet som jag förstod att jag gillar foto mest som uttrycksmedel, säger Emil.

Undervisningen på Biskops Arnö består oftast inte av att sitta på rad i ett klassrum och lyssna på en lärare.

– Vi har till exempel teori om bildbehandling, arkivering eller kamerateknik, men mest handlar det om att utföra projekt, som att ta ett yrkesporträtt eller ett sportfoto. Man brukar få en vecka på sig att bli klar, berättar Emil.

Skolan har ett stort bibliotek med – ofta dyra – fotoböcker att inspireras av. Utbildningen är kostnadsfri men material och resor får man betala själv.

– Jag känner att det är en bra utbildning för den nisch jag vill syssla med.

En hel del marknadstänkande ingår också.

– Ett av målen med kursen är att man ska ha startat företag innan man går ut, säger Emil, som räknar med att kombinera frilansande med vikariat, i alla fall i början.

Här kan du plugga till fotograf

Bildjournalistik. Biskops Arnö är den enda KY-utbildningen inom bildjournalistik i Sverige. KY betyder kvalificerad yrkesutbildning och är ett alternativ till högskolan.

Reklamfoto. En fotograf kan jobba både med reklam och journalistik. En KY-utbildning inriktad på reklamfoto finns på Gamleby folkhögskola.

Fler skolor. Mest kända fotoskolan är kanske Högskolan för fotografi, som är en del av Göteborgs universitet. Bildjournalistutbildningen på Mittuniversitetet i Sundsvall har också gott rykte.

Kurser. Ansökan till kurserna sker med arbetsprover. Om du gått kurser i fotografi vid studieförbund eller annan folkhögskola är det till stor hjälp vid ansökan. Du behöver också sätta dig in i hur det är att vara skrivande journalist eller copywriter och företagare.

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-17

Folkhögskola

På folkhögskola pluggar man lite mer på sina egna villkor.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Hitta din utbildningstyp

Universitet, Yrkeshögskola eller Komvux? Vilken typ av utbildningstyp passar dig allra bäst? Läs mer om de olika utbildningstyperna och hur populära de är!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Komplettera gymnasiet – ta vägen om landet

Öland eller Mora i höst? Folkhögskolor har massor av lediga platser. För den som behöver skaffa behörighet till högskola är det ett alternativ till Komvux.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön