Sök utbildning 👉

Läkarexamen är en av de rakaste vägarna till anställning

En läkarexamen är en av de rakaste vägarna till anställning. Jonatan Nolhage pluggar sista terminen på läkarlinjen i Lund och berättar mer om om utbildningen. 

En läkarexamen är en av de rakaste vägarna till anställning. Jonatan Nolhage pluggar sista terminen på läkarlinjen i Lund och visste tidigt vad han ville.
– Jag bestämde mig egentligen när jag var fyra, säger han.

Vill du bli läkare?

Se alla läkarutbildningar här.

Minns du namnet på din barnläkare? Det gör Jonatan Nolhage. När han var fyra år gammal fick han diabetes. Barnläkaren Hans Nilsson blev en förebild och gjorde ett så pass gott intryck att han i slutändan påverkade hela Jonatans karriär.
– Jag såg upp till honom väldigt mycket och ville bli som han. På den tiden var det kanske inte helt förankrat till verkligheten – vad visste jag som fyraåring? Men när jag blev äldre och det gick bra i skolan blev det väldigt verkligt, säger han.

Nu har Jonatan Nolhage bara en termin kvar på läkarlinjen i Lund och har planen klar för sig.
– Efter min examen kommer jag och tjejen sommarjobba som underläkare i Karlstad, och till hösten blir det jobb för mig i Skåne medan min flickvän går sin sista termin. Efter det ska vi göra AT-tjänst ihop någonstans i Sverige, det enda jag vet är att det inte blir i Skåne.

AT-tjänsten är betald och pågår under 18–21 månader då Jonatan får prova på flera olika avdelningar. Det ger en bred kunskapsbas att stå på innan han väljer hur han vill nischa sig.
– Jag vill helst bli förlossningsläkare eller öron-, näsa-, halsläkare. De har båda en bra blandning mellan teori och praktik. Du jobbar med relativt friska patienter och hjälper väldigt konkret genom att lägga ett kejsarsnitt eller ta ut en vaxpropp.

Just nu är Jonatan Nolhage avslappnad. Plugget är inne på slutspurten och tempot har gått ner. Men han minns starten när han inte var lika lugn.
– Andra dagen på utbildningen hade vi en föreläsare som sa att vi hade klarat den svåra biten – att komma in. Så här i efterhand håller jag med. Men den första terminen tyckte jag att det var mycket plugg, sedan kom jag in i det. Jag tror att man måste vänja sig vid att plugga för att kunna hantera det.

Hur kom du in på läkarlinjen?
– Första gången jag sökte kom jag inte in. Inför den andra läste jag upp matte c så att jag hade toppbetyg och då kom jag in. Jag kom in på vårterminen också vilket oftast brukar vara lite lättare.

Hur mycket plugg är det egentligen?
– När jag började termin åtta och såg tillbaka på den första terminen fattade jag inte att jag tyckte att det var jobbigt. Då kunde man vara bakis en torsdag och det funkade. Under kirurgterminen där du ska vara på ett morgonmöte halv åtta går inte riktigt det. Det är ganska mycket studier, men du hinner utan tvekan med att leva studentlivet också.

Hur stor del är teori respektive praktik?
– Jag skulle uppskatta det till 50/50. Första fem terminerna är det nästan uteslutande teori, medan du i stort sett är vitklädd de nästkommande fem terminerna.

Hur viktiga var de goda jobbutsikterna när du valde utbildning?
– Från början inte alls. Men att så många får jobb efter examen är en trygghet. Eftersom jag pluggar i fem och ett halvt år är det skönt att veta att jag inte står utan jobb efteråt.

Vilken är den största utmaningen?
– Under praktiken är jag på nya arbetsplatser hela tiden vilket innebär att jag alltid jobbar med nya människor. Det är som att vara ny på jobbet i två och ett halvt år, vilket kan vara en utmaning. Men det är också en utmaning jag trivs med, du måste gilla detta om du ska bli läkare.


Annonser