07 okt 2021

Så får du pengarna att räcka i sommar

Sommaren är tuff för landets studenter. Maria har koll på slantarna. "En månad klarade jag att leva på 500 kronor"

Nu kommer sommaren och terminen tar slut. Då blir du av med studiemedlet från CSN. Det är hög tid att hålla koll på din ekonomi.

En som är ovanligt skicklig på att leva snålt är Maria Marmolin, 26, från Lund. Tillsammans med sin pojkvän bor hon i en etta och de ekonomiska utgifterna planeras in i minsta detalj.

– En månad klarade jag att leva på 500 kronor, säger Maria.

Den månaden unnade sig Maria ingenting och hon tog inte ens bussen. Hon gick till föreläsningarna i journalistik vid Linnéuniversitetet. Promenaden tog över en timme. I dag studerar hon litteratur i Lund samtidigt som hon spanar efter ett sommarjobb.

Sök utbildningarna:

Hitta utbildningar inom litteratur
Hitta utbildningar inom journalistik

Maria tipsar om vikten av att handla billig mat, som kan bli en stor utgift om man inte har koll.

– Om du ska köpa kläder eller möbler, kolla på second hand. Om du har tålamod kan du hitta riktiga fynd.

Andra tips är att gå eller cykla dit du ska i stället för att ta bussen, och att dra in på utgifter som inte är absolut nödvändiga. Även om det är kul med bio har man kanske inte råd.

Maria tipsar också om att öka inkomsterna.

– Sälj det du inte behöver på Blocket eller Tradera. Och leta upp ett jobb, om pengarna rullar in är ekonomin inte ett så stort problem, säger Maria.

Marias tips för en smart ekonomi

  1. Planering. Det är lättare att få pengarna att räcka om man planerar.
  2. Handla billigt. Det viktigaste är mat. Jag jagar låga priser, köper storpack och basvaror som håller länge, sådant man kan bygga på.
  3. Dra in på utgifter. Undvik spontanshopping. Många köper onödiga saker som man inte behöver. Man gör det ändå utan att tänka efter.

Läs mer:

Så tar du kontroll över studentekonomin

Expertens bästa ekonomitips

Video: 5 tankar om ekonomi

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studenter har fått bättre ekonomi

Studenter anser sig ha bättre ekonomi nu än för två år sedan. Trots det tycker två av tre att det är svårt att leva på studiemedlet. SFS anser att studiemedlet bör höjas med 700 kronor i månaden. Centrala studiestödsnämnden har sammanställt svar från 4 000 vuxenstuderande, främst högskolestudenter, om privatekonomin. Resultat: Andelen studiemedelstagare som får bidraget och lånet att täcka al ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

De pluggar matte – och får betalt

Lös ekvationer – och få betalt. Sex Lundaungdomar har fått ett av de mer udda sommarjobben. I sommar ska Emily Le, 18, tjäna pengar på att lösa ekvationer. Hon är en av sex ungdomar i Lund vars sommarjobb är att plugga matte. Men för Emily är pengarna bara en bonus. – Jag hade nog gjort det i alla fall, säger hon. De utvalda mattetalangerna får 6000 kronor efter sina tre veckor i skolbänken.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tips i väntan på studiemedlet

Sista delen av sommaren är tuff ekonomiskt för alla, men kanske tuffast för studenterna. Vi tipsar om hur du får studiemedlet så snabbt som möjligt och hur du klarar tiden fram till dess på bästa sätt. Ska du plugga i höst och har spenderat sommarpengarna vid det här laget? Det finns vissa saker du kan göra för att snabbt få CSN-pengarna och klara de sista veckorna fram tills dess.
Läs mer