07 okt 2021

Så tar du kontroll över studentekonomin

Istället för studieskulder får Martina, 25, lön och kontakter. Hon har två jobb vid sidan om studierna.

Martina Strand, 25, tar inte lån från CSN. Vid sidan av ekonomistudierna vid Handelshögskolan i Göteborg har hon två jobb: VD för ett företag i bemanningsbranschen och projektledare för ett inredningsföretag.

- Det är absolut något jag kan rekommendera. Företag efterfrågar det också, man hamnar i ett helt annat läge än om man bara hade haft med sig det teoretiska, säger Martina.

Martina jobbade i fyra år innan hon började plugga vid Handelshögskolan. Hon säger att arbetet vid sidan om gör att hon fortsätter att utvecklas och att hon får användning av det hon läser.

- Jag har lärt mig att hantera människor, att ta stress. Man lär sig oerhört mycket, kan tillämpa modeller man lär sig i skolan och får kontakt med många företag. Det blir en inkörsport. Kontakter med företag är oerhört viktigt.

Företaget där Martina är VD ägs av studentkåren och sysslar med bemanning och rekrytering av studenter. Förhoppningen är att vara en länk mellan näringslivet och studenterna.

Borde inte studierna vara en heltidssyssla?

- Det kan man tycka, men strukturerar man sig bra så går det bra. Jag tycker att man får mer gjort än om man bara studerar. Studierna tar inte 40 timmar i veckan så det beror på hur mycket fritid man vill ha.

3 tips att förbättra din studentekonomi

Rabatter
Flyg, tåg, hotell, tidningar, caféer, restauranger, frisörer och fackförbund är bara en handfull exempel på företag som har rabatter för studenter. Din studentkår kan informera om vilka lokala rabatter som gäller där du studerar.

Bidrag
Standardbidraget som alla heltidsstuderande får från CSN under en fyraveckorsperiod är 2696 kronor. Du kan få extra tilläggsbidrag från CSN beroende på din individuella situation. Många studenter har också rätt till bostadsbidrag.

Stipendier
Det finns en mängd stipendier du kan söka för olika ändamål. Många lärosäten har utbildningsstipendier du kan söka för exempelvis enskilda kurser, resor, praktik, examensarbeten eller forskningsprojekt.

Relaterat

Studentsveriges bästa förmåner

Expertens bästa ekonomitips

Stipendierna ger honom chansen

Video: 5 tankar om ekonomi

Fixa studentekonomin

"Här kan du få 21 000 dollar i stipendium"

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

3 julklappar från och till en student

Snart är julen här. Vad ska du ge och vad ska du få? Här har vi listat tre ypperliga julklappar för studenter - från studenter. Kandidatkalendern 2012 är en väggkalender med bilder på läkarstudenter. Erik Hinnerdal 1) Lättklätt för välgörande ändamål Studenterna som pluggar sjätte terminen vid Uppsala universitets läkarprogram säljer "Kandidatkalendern 2012", en kalender med lättklädda bilder på s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tips i väntan på studiemedlet

Sista delen av sommaren är tuff ekonomiskt för alla, men kanske tuffast för studenterna. Vi tipsar om hur du får studiemedlet så snabbt som möjligt och hur du klarar tiden fram till dess på bästa sätt. Ska du plugga i höst och har spenderat sommarpengarna vid det här laget? Det finns vissa saker du kan göra för att snabbt få CSN-pengarna och klara de sista veckorna fram tills dess.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-07

Stipendier: Studenternas gömda skattkista

Sköt dina kort rätt så kan stipendier bli en oväntad extrainkomst. I Sverige finns nämligen en uppsjö av fonder och stiftelser som bara längtar efter att bli av med pengar. Här kan du läsa mer om hur du som student går till väga för att söka stependier! 

Läs mer