14 okt 2021

Så hittar du rätt högskoleutbildning

Nu är det hög tid att söka till höstens kurser och utbildningar på högskolan. 15 oktober är sista anmälningsdagen till högskola och universitet. Är du fortfarande osäker på vad du ska söka? Var lugn – här tipsen som hjälper dig hitta rätt i utbildningsdjungeln.

Att hitta rätt utbildning kan förändra ditt liv. Men hur ska du välja – ska du satsa på ditt drömyrke eller en utbildning som ger jobb direkt? Valet är inte enkelt, men enligt Högskoleverket, HSV, finns lösningen någonstans däremellan.

– Det är viktigt att tänka efter med både hjärta och hjärna. Du ska välja utbildning utifrån vad du är intresserad av, men det skadar inte att snegla på hur arbetsmarknaden ser ut, säger Ann Sofie Fredriksson, informatör vid HSV.

Läs mer:

Experterna: Så hittar du rätt högskoleutbildning

Utbildningarna som ser bortom betygen

Utbildningarna som garanterar jobb

I år förväntas konkurrens om höstens högskoleplatser blir tuffare än tidigare, bland annat eftersom det var ovanligt stora barnkullar från 1989 till 1991. Regeringen har dock utökat platsantalet till en del av högskolorna.

– Vi är dessutom mitt i en pågående lågkonjunktur, vilket för att det är fler arbetslösa som vill ha en högskoleplats. Detta gäller både yngre och äldre, säger Ann Sofie Fredriksson.

Inför hösten 2010 gäller nya regler för antagning till högskola och universitet. Bland annat kommer de som gått ut efter år 2003 få extra poäng i form av meritpoäng. Men när det gäller ansökningen till högskola och universitet är det inget som har förändrats.

– Det är bara urvalsprocessen som är annorlunda. Du söker på exakt samma sätt som tidigare, säger Ann Sofie Fredriksson.

Efter ansökan är det en lång väntan som stundar. Första antagningsbeskedet kommer i mitten av juli. Sedan får du det andra beskedet i början av, eller i mitten av augusti. När det gäller reservplatserna är det högskolorna själv som kallar in reserverna som erbjudits plats.

Är det kört om man missar sista ansökningsdatum?

– Nej, det är inte kört. Gå in på studera.nu och se vilka högskoleutbildningar som fortfarande är öppna för sen anmälan efter den 15 april. Du kommer fortfarande kunna söka de utbildningar som har kvar lägg till-knappen, säger Ann Sofie Fredriksson.

Hitta rätt utbildning

1. Börja med att ringa vilket ämnesområde som är mest intressant. Du kanske är intresserad av samhällsvetenskap? Då kan du till exempel plugga till beteendevetare, socionom eller lärare.

2. Kolla vilken utbildningsform som passar dig. Du kan välja mellan att plugga enstaka kurser eller ett helt program. Du kan också välja mellan att plugga heltid eller deltid. Kanske distans.

3. Om du är osäker på vad du vill – prata med en studie- och yrkesvägledare på din skola. Vad många inte vet är att du har rätt att gå till vilken studievägledare som helst och få hjälp, du behöver inte ens gå på skolan.

4. Gör ett yrkes- och karriärstest. Där kan du ringa in dina starka sidor och hitta ett passande yrke.

5. Kolla in yrkesprognoserna på exempelvis sajten studera.nu. Där kan du får en uppfattning om hur arbetsmarknaden kommer se ut när du tagit din examen.

6. Om du har svårt att hitta en utbildning som känns klockren – välj något som känns intressant. Det är svårt att veta om utbildning är rätt för dig innan du påbörjat den.

Källor: Studera.nu, Högskoleverket, Verket för högskoleservice, Syoguiden.com.

Kalle Wiklund

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ninjadräkt eller rosa labbrock – den ultimata guiden till overaller

Praktisk, ful och traditionsbunden? Overallen orsakar känslor och väcker många frågor: Varför är de så skitiga? Vad betyder färgerna? Och varför byter de byxben med varandra? AllaStudier lät studenter i Göteborg, Linköping, Lund och Stockholm avslöja overallens hemligheter. Det finns många klädesplagg som får benämningen ”overall” av landets studenter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Tyska – din nyckel till Europa

Vill du jobba i Europa? Då kan tyska språket vara vägen dit. Möjligheterna är många. Anton pluggade på folkhögskola och ger sina bästa tips. Allt färre studerar tyska. På senare år har fler och fler av landets studenter snarare intresserat sig för språk som japanska och kinesiska. Efter svenska och engelska är det spanska, inte tyska, som är det språk som flest studerar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Deras jobb: Granska Nobelklänningarna

Christian Augustinson och Marlowe Klingvall har jobbat hårt för att ta sig till Nobelfesten, de chefar över alla studenter med en uppgift under festligheterna. Metro träffade dem mitt i de glödheta förberedelserna Christian Augustinson och Marlowe Klingvall är övermarskalkar på årets Nobelfest. Det innebär att de har ansvaret för studenterna i marskalkskåren och fanborgen, och ser till att alla de ...
Läs mer