12 okt 2021

Så släcker du kunskapstörsten

Nu är det hög tid att söka Yh-utbildningar. På flera utbildningar är sista ansökningsdagen redan passerad men du kan fortfarande hitta intressanta kurser.

En som kombinerat intresse och karriär är Christian Borg, 23. Till vardags jobbar han på Systembolaget i Stockholm. Men en vecka varje månad är han i Ludvika och studerar Yh-utbildningen i Bryggeriteknik vid Västerbergslagens utbildningscentrum.

– Det är skönt att jobba med något man tycker om. Jag gillar öl. När jag hittade den här utbildningen så upptäckte jag ”Man kan ju plugga det också!”, säger Christian.

Utbildningen är 1,5 år lång. I vintras gjorde Christian praktik i Skottland och i september åker han på 4 veckors praktik till Island.

– Jag trivs jättebra, vi har pluggat ekonomi och projekt men jag lägger större kraft på framställningen av öl.

Christian berättar att klassen är fylld av många olika människor. Det alla har gemensamt är intresset för öl. För att bli antagen till en Yh-utbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier eller relevant yrkeserfarenhet. Efter examen kan en färdig bryggeritekniker bland annat få jobb som laboratorietekniker, marknadsförare, kvalitetstekniker och tappningsoperatör.

– Det är mångsidigt, det finns så många öl, så många färger och allt från noll till 40 procent. Det är ett hantverk i sig som man måste lägga in sin själ i, säger Christian.

Christoffers tips: 7 goda öl

  • "Hell", ljus lager med bra besk ton! Från Jämtlands Bryggeri, Sverige.
  • "Golden Ale", gyllene ale med lättare beska, mer malt. Oppigårds Bryggeri, Sverige.
  • "Hoegarden", ljust och lätt veteöl för sommarvärmen. InBev (internationellt märke).
  • "Torpedo Extra IPA", starkare och beskare öl till grillen. Sierra Nevada Brewery, USA.
  • "S:t Peter''s Cream stout", ett svart öl av stout-typ. S:t Peter''s Brewing, England.



Alkoholfria öl:

  • "Jever Fun", lättare ljus lager för den som vill ha lager. Friesisches Brauhaus, Tyskland.
  • "Nanny State", ale med mer besk ton. BrewDog, Skottland.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sökes: Utbildade hantverkare

Sverige sticker ut i en internationell jämförelse genom att ha en stor brist på utbildade och erfarna hantverkare. Men för övriga yrkesgrupper har matchningsproblemet på den svenska arbetsmarknaden blivit mindre på senare år, enligt en undersökning från rekryteringsföretaget Manpower. Nästan var femte svensk arbetsgivare som ska anställa har svårt att hitta rätt kompetens.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar. Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga och bli eftertraktad

Vill du säkra ett framtidsjobb utan att behöva gå en lång universitetsutbildning? Det finns platser på YH-utbildningar redan i höst.

Läs mer