Visa allastudier.se som: Mobil

Yrkesutbildningar

2016 är utsedd till Yrkesutbildningens år. Arbetsmarknadens behov av arbetskraft är en av de stora anledningarna bakom insatsen, som går ut på att marknadsföra vad en modern yrkesutbildning innebär. 

Budskapet till de unga är att en yrkesutbildning är ett smart val och ger bra chanser till ett första jobb, en karriär i en bransch, att starta eget företag, plugga vidare eller att arbeta utomlands.

Hitta din utbildning

Här kan du söka bland  yrkesutbildningar och diplomutbildningar.

Yrkesutbildningar innefattar en mängd olika typer av utbildningar, med olika inriktningar. Många utbildningar leder direkt till en yrkestitel, men inte alla. I regel är kurserna korta och praktiska och många är s k diplomutbildningar eller certifikatutbildningar. Utbildningsarrangören kan vara både privat och gå under statlig insyn.

Hur vet jag att yrkesutbildningen håller bra kvalitet?
De yrkesutbildningar som går under statlig insyn, måste hålla en viss kvalitet för att få drivas. Privata utbildningar står inte under någon kontroll så kontrollera med branschförbund inom yrkesområdet hur erkänd utbildningen är och om den leder till ett nationellt eller internationellt diplom.

Får jag någon examen efter yrkesutbildningar?
Det finns inte någon generell examen för yrkesutbildningar men många av kurserna leder till ett diplom, certifikat eller gesällbrev.

Vad kostar en yrkesutbildning?
Att läsa en yrkesutbildning är gratis och studiemedelsberättigad om anordnaren är statlig. Om det är en privat utbildningsarrangör kan utbildningen kosta hundratusentals kronor. De privata utbildningsanordnarna har ofta förmånliga bankavtal där du kan låna pengar till kursavgiften.

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019